Apomorfine

Bijgewerkt op 21 december 2021

Wat is apomorfine?

Apomorfine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door Stada Arzneimittel onder de merknaam APO-go en door Eurocept onder de merknaam Dacepton. Beide producten worden geleverd als injectievloeistof voor toediening per injectie onder de huid (subcutaan) en als infusievloeistof voor toediening direct in het bloed via een infuus (intraveneus).

Hoe werkt het?

Apomorfine is een zogenaamde dopamine-agonist. Het bootst de werking van dopamine na. Dopamine is de signaalstof (neurotransmitter) waarvan mensen met de ziekte van Parkinson een tekort in de hersenen hebben.

Bij welke aandoeningen?

Apomorfine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het wordt vooral voorgeschreven als andere antiparkinsonmiddelen niet of onvoldoende werkzaam zijn.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen tegen Parkinson kan apomorfine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hallucinaties en reacties op de plaats van injectie. Verder komen duizeligheid, sufheid, verwardheid, rusteloosheid, slaperigheid, een opvallend opgewekt gevoel en een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie) vaak voor. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van apomorfine.

ATC-code

N04BC07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven