Apixaban

Bijgewerkt op 15 september 2023

Wat is apixaban (Eliquis)?

Apixaban is een antistollingsmiddel. Het wordt gebruikt om bloedstolsels in bloedvaten – trombose en embolie – te voorkomen. Het middel is sinds 2011 beschikbaar in Nederland. Het wordt op de markt gebracht door Bristol-Myers Squibb onder de merknaam Eliquis. Eliquis wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 2,5 mg en met 5 mg apixaban.

Eliquis (apixaban) tabletten
Eliquis tabletten

Bij welke aandoeningen?

Apixaban wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogde kans op het krijgen van trombose of embolie. Het gaat vooral om mensen die een grote operatie hebben gehad, bijvoorbeeld een operatie waarbij een kunstheup of een kunstknie werd ingezet. Na een dergelijke operatie zijn mensen vaak langere tijd bedlegerig. De kans op het krijgen van een trombosebeen en/of longembolie neemt daarmee toe. Ook wordt het middel soms voorgeschreven aan mensen die eerder trombose, longembolie of hersenembolie hebben gehad.

Het middel wordt ook voorgeschreven aan mensen met boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Zij hebben namelijk een verhoogde kans om een bloedstolsel in het hart te krijgen. Een dergelijk bloedstolsel kan vervolgens losschieten en vastlopen in een slagader die naar de hersenen loopt. Zo kan een hersenembolie ontstaan. Apixaban helpt om de vorming van een bloedstolsel in het hart te voorkomen.

Ten slotte wordt het middel voorgeschreven aan mensen die een TIA of een herseninfarct hebben doorgemaakt. Het doel is dan om een nieuwe TIA of nieuw herseninfarct te voorkomen.

Hoe werkt het?

Apixaban remt een stofje dat in ons lichaam een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Dit stofje heet stollingsfactor Xa. Door de werking van stollingsfactor Xa tegen te gaan wordt de bloedstolling geremd.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen kan ook apixaban bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van apixaban (Eliquis) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

6 gedachten over “Apixaban”

  1. Ik slik Eliquise Apaxiban nu sinds dec 2021, ik merk dat mijn conditie achteruit ga.
    Ongeveer half uur na het slikken licht duizelingen en onvast op de benen. hebben meer mensen hier last van? ik kreeg Eliquise Apaxiban 2 x daags 5 mg voorgeschreven na DVT Been en longembolie.

  2. M. Groenen

    Kan het zijn , dat je van de medicatie bloed verdunners pijnlijke handen krijgt. Met name de muis van de hand wordt zo nu en dan ook blauw. Is erg pijnlijk

    1. Slik nu een maand Apixaban 2,5 mg. Voel me er goed bij,…..maar… inderdaad soms iets bloed uit de anus.

  3. ik slik Apixaban nu 3 weken samen met een bloedrukverlager Olmesartan. nu 3 weken geen smaak meer. het staat niet als mogelijke bijwerking in de bijsluiter. Tandvlees is ook gevoeliger. als 66 jarige dien ik nog te werken. dat is nu niet mogelijk. Jammer dat er geen duidelijk antwoord komt uit dd pharma hoek en van de cardioloog, vasculair internist en neuroloog vanaf augustus dit jaar. dossier bevat januari 2016 een herseninfarct, daarna prima gewerkt tot aug 2017 een soort Tia. start medicatie van bloeddrukverlager en bloedverdunner. sinds november achteruitgang in conditie en mobiliteit ondanks wijzigingen in medicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven