Wat is apixaban (Eliquis)?

Apixaban is een antistollingsmiddel. Het wordt gebruikt om bloedstolsels in bloedvaten – trombose en embolie – te voorkomen.

Apixaban is sinds 2011 beschikbaar in Nederland. Het wordt op de markt gebracht door Bristol-Myers Squibb onder de merknaam Eliquis.

Eliquis (apixaban) tabletten
Eliquis tabletten

Bij welke aandoeningen?

Apixaban wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogde kans op het krijgen van trombose of embolie. Het gaat vooral om mensen die een grote operatie hebben gehad, bijvoorbeeld een operatie waarbij een kunstheup of een kunstknie werd ingezet. Na een dergelijke operatie zijn mensen vaak langere tijd bedlegerig. De kans op het krijgen van een trombosebeen en/of longembolie neemt daarmee toe.

Het middel wordt ook voorgeschreven aan mensen met boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Zij hebben namelijk een verhoogde kans om een bloedstolsel in het hart te krijgen. Een dergelijk bloedstolsel kan vervolgens losschieten en vastlopen in een slagader die naar de hersenen loopt. Zo kan een hersenembolie ontstaan. Apixaban helpt om de vorming van een bloedstolsel in het hart te voorkomen.

Hoe werkt het?

Apixaban remt een stofje dat in ons lichaam een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Dit stofje heet ‘stollingsfactor Xa’.

Bijwerkingen

Apixaban kan de volgende bijwerkingen geven:

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 november 2016

2 reacties

  1. ik slik Apixaban nu 3 weken samen met een bloedrukverlager Olmesartan. nu 3 weken geen smaak meer. het staat niet als mogelijke bijwerking in de bijsluiter. Tandvlees is ook gevoeliger. als 66 jarige dien ik nog te werken. dat is nu niet mogelijk. Jammer dat er geen duidelijk antwoord komt uit dd pharma hoek en van de cardioloog, vasculair internist en neuroloog vanaf augustus dit jaar. dossier bevat januari 2016 een herseninfarct, daarna prima gewerkt tot aug 2017 een soort Tia. start medicatie van bloeddrukverlager en bloedverdunner. sinds november achteruitgang in conditie en mobiliteit ondanks wijzigingen in medicatie.

  2. Blauwe plekken,af en toe bloed uit de anusj.
    Kunstgebit soms wat pijnlijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *