Andexanet alfa

Bijgewerkt op 22 oktober 2022

Wat is andexanet alfa?

Andexanet alfa – kortweg ‘andexanet’ – is een geneesmiddel dat de werking van bepaalde stollingsremmers tegengaat. Het middel wordt toegediend als injectie of per infuus. Andexanet wordt op de markt gebracht door de firma Portola onder de merknaam Ondexxya.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Andexanet wordt gebruikt om de werking de stollingsremmers apixaban en rivaroxaban tegen te gaan wanneer gebruik van deze middelen leidt tot ongecontroleerde bloedingen.

Sinds een aantal jaren zijn antistollingsmiddelen op de markt die stollingsfactor Xa remmen, zoals bijvoorbeeld de middelen Eliquis (apixaban) en Xarelto (rivaroxaban). Deze middelen worden stollingsfactor Xa-remmers genoemd. Ze worden gebruikt voor de behandeling en preventie van trombose, longembolie en hersenembolie. Ze worden ook gebruikt voor het voorkomen van een beroerte bij mensen met boezemfibrilleren.

Een belangrijk nadeel van deze antistollingsmiddelen is dat ze bloedingen kunnen veroorzaken. Bij ongeveer 3% van de patiënten die wordt behandeld met stollingsfactor Xa-remmers ontstaat een serieuze bloeding. Het middel andexanet alfa is ontwikkeld om bij deze patiënten de bloeding te stoppen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan andexanet alfa bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, trombosebeen, longembolie, hartinfarct, herseninfarct of hersenembolie (ischemische beroerte). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Ondexxya. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven