Anastrozol

Bijgewerkt op 26 juni 2021

Wat is anastrozol?

Anastrozol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Soms wordt het ook gebruikt om borstkanker te voorkomen. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Arimidex. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Arimidex wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 1 milligram anastrozol. De gebruikelijke dosering is eenmaal daags één tablet.

verpakking Arimidex (anastrozol) omhulde tabletten
verpakking Arimidex (anastrozol) omhulde tabletten – bron: Tradeindia

Hoe werkt het?

Anastrozol is een zogenaamde aromataseremmer. Het remt de werking van het enzym aromatase in het lichaam. Aromatase speelt een rol bij de aanmaak van oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen). Gebruik van aromataseremmende middelen als anastrozol verlaagt de aanmaak van oestrogenen in het lichaam.

Bij welke aandoeningen?

Anastrozol wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Het gaat om borstkanker die sneller groeit onder invloed van oestrogenen, de zogenaamde hormoongevoelige borstkanker (hormoongevoelig mammacarcinoom). Daarnaast wordt het soms gebruikt om borstkanker te voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, opvliegers, gewrichtspijn, gewrichtsstijfheid, zich zwak voelen en huiduitslag. Ook kan gebruik leiden tot een smaakverlies of een veranderde smaak, tintelingen of prikkelingen in de vingers, droge vagina, bloedverlies uit de vagina, verlies van eetlust, slaperigheid en haartuival.

Gebruik kan ook leiden tot bepaalde afwijkingen in het bloed, zoals een verhoogd ALAT, een verhoogd ASAT en een verhoogd alkalische fosfatase gehalte. Minder vaak komen voor een verhoging van gamma-GT en verhoging van het bilirubine gehalte. Ten slotte kan ook het calcium gehalte in het bloed verhoogd zijn. Dit wordt hypercalciëmie genoemd.

In zeer zeldzame gevallen kunnen ernstige complicaties optreden, zoals angio-oedeem, het syndroom van Stevens-Johnson, anafylactische reactie of purpura van Henoch-Schönlein.

Kijk voor aanvullende informatie over bijwerkingen in de bijsluiter van Arimidex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven