Amisulpride

Wat is amisulpride?

Amisulpride is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het werd oorspronkelijk verkocht onder de merknaam Solian. Er is momenteel een merkloze versie van het middel beschikbaar in Nederland.

Amisulpride wordt op de markt gebracht als tablet. Er zijn tabletten in vier sterktes, namelijk met  50 mg, 100 mg, 200 mg, en 400 mg amisulpride.

Amisulpride behoort tot de groep van de ‘atypische antipsychotica‘.

verpakking Solian (amisupride) tabletten
verpakking Solian (amisupride) tabletten

Hoe werkt amisulpride?

Net als andere antipsychotica beïnvloedt amisulpride de werking van de signaalstof dopamine in de hersenen. Dit gebeurt doordat het middel de zogenaamde ‘dopamine-receptor’ blokkeert. Het wordt daarom een ‘dopamineblokker’ of ‘dopamine receptorantagonist’ genoemd.

Volgens sommige onderzoekers blokkeert amisulpride in lage dosering voornamelijk de dopaminereceptoren aan het uiteinde van de uitlopers van hersencellen (‘presynaptisch’). Dit zou leiden tot een toename van de hoeveelheid beschikbaar dopamine in de synaptische spleet, en daarmee van de zenuwprikkelgeleiding. Hiermee zouden met name de zogenaamde ‘negatieve symptomen‘ verbeteren.

In hoge dosering zouden voornamelijk de dopaminereceptoren aan de andere kant van de synaptische spleet (‘postsynaptisch’) worden geblokkeerd. Dat zou leiden tot een verbetering van de zogenaamde ‘positieve symptomen’.

Bijwerkingen amisulpride

Net als andere geneesmiddelen kan amisulpride bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

In het bloed kan het prolactine gehalte verhoogd zijn. Dit wordt ‘hyperprolactinemie‘ genoemd. Het kan leiden tot:

Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over hyperprolactinemie.

Andere talen

Engels

amisulpride

Duits

Amisulprid

Verder lezen / Referenties

  • CH Vinkers & IE Sommer, ‘Amisulpride: ook in Nederland een behandeloptie voor patiënten met een psychotische stoornis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Korte bijdrage’ van het Tijdschrift voor Psychiatrie van 2015; 57(11): pagina’s 830-834.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 2 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 september 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *