Amiloride

Bijgewerkt op 27 oktober 2021 door Simpto.nl

Wat is amiloride?

Amiloride is een plasmiddel. Het wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en oedeem.

Amiloride is een zogenaamd ‘kaliumsparend diureticum’. Dat is een plasmiddel dat ervoor zorgt dat minder kalium wordt uitgescheiden in de urine. Zo blijft meer kalium beschikbaar in het bloed.

Amiloride staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO (World Health Organization). In Nederland is amiloride alleen verkrijgbaar in combinatie met hydrochloorthiazide.

amiloride is een kaliumsparend diureticum
amiloride is een kaliumsparend diureticum

Hoe werkt het?

Amiloride bevordert de uitwisseling van natrium en kalium in de nierbuisjes. Dat betekent dat meer natrium wordt uitgescheiden, en minder kalium. Het verhoogt dus het natrium gehalte in de urine, vermindert het natrium gehalte in het bloed, verhoogt het kalium gehalte in het bloed en vermindert het kalium gehalte in de urine.

Normaal gesproken wordt een deel van het natrium dat vanuit de bloedsomloop in de urine wordt uitgescheiden weer terug opgenomen in het bloed. Amiloride gaat deze ‘reabsorbtie’ tegen. Zo wordt meer natrium uitgescheiden dan zonder amiloride. Door de osmotische werking ’trekt’ het natrium als het ware water mee in de urine. Zo neemt het volume van de urine toe, zodat meer urine wordt uitgeplast.

Toepassingen

Amiloride wordt gebruikt bij de behandeling van:

Bijwerkingen

Net als andere medicijnen heeft ook amiloride bijwerkingen. De onderstaande bijwerkingen worden het meest gemeld.

In het bloed kan amiloride een verhoging van de kaliumspiegel (hyperkaliëmie) veroorzaken. Dit hangt samen met het werkingsmechanisme van het middel.

Andere talen

Engelse vertaling

amiloride

Duitse vertaling

Amilorid


amiloride molecuulstructuur
amiloride molecuulstructuur

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 april 2018

Plaats een reactie