Amantadine

Bijgewerkt op 23 september 2022

Wat is amantadine?

Amantadine is een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het soms ook gebruik bij de behandeling of ter preventie van influenza type A. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Symmetrel. Symmetrel wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 100 mg amantadine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Amantadine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven ter voorkoming of behandeling van infecties met het influenza A-virus. Soms wordt het middel ook voorgeschreven aan mensen met een zogenaamde katatone stoornis. Hiervoor is het echter niet officieel geregistreerd in Nederland.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan amantadine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn dikke enkels, dikke onderbenen, marmerachtige verkleuring van de huid (livedo reticularis), verminderde eetlust, hartkloppingen, hoofdpijn, gevoelens van depressiviteit, gevoelens van angst, nervositeit, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), slecht slapen, nare dromen, hallucinaties, misselijkheid, darmverstopping en overmatig zweten (hyperhidrose).

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van amantadine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven