Alteplase

Bijgewerkt op 23 april 2022

Wat is alteplase?

Alteplase is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om bloedstolsels in bloedvaten op te lossen. Het wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Actilyse. Actilyse wordt geleverd als (poeder voor) infusievloeistof. De infusievloeistof wordt direct in het bloedvat waar zich het stolsel bevindt ingespoten. Zo kan het middel direct op het bloedstolsel inwerken, met als doel het op te lossen en daarmee de doorbloeding te herstellen. Een dergelijke behandeling wordt trombolyse genoemd.

Hoe werkt het?

Alteplase is een zogenaamd trombolyticum. Het lost bloedstolsels op. Het is een synthetische versie van een stofje dat van nature in ons lichaam voorkomt. Dit stofje wordt weefselplasminogeenactivator genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Alteplase wordt toegepast bij de behandeling van aandoeningen waarbij een bloedstolsel in een bloedvat tot een ernstige belemmering van de doorbloeding leidt. Dat kan voorkomen bij onder andere een hartaanval (acuut myocardinfarct), een herseninfarct of een longembolie. Bij deze aandoeningen kan een bloedstolsel in een bloedvat de doorbloeding ernstig belemmeren. Daarom dient het middel zo snel mogelijk na het optreden van de symptomen te worden toegediend. Dan kan de doorbloeding snel worden hersteld.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere trombolytica kan alteplase bloedingen veroorzaken. De aard van de bloedingen is afhankelijk van de plaats waar het middel wordt ingespoten. Bloedingen die voor kunnen komen zijn onder andere maagbloeding, bloeding op de plaats van injectie en hersenbloeding. Andere bijwerkingen die vaak optreden zijn hypotensie (lage bloeddruk) en ischemie. Voor uitgebreide informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Actilyse. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

B01AD02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven