Alprostadil

Wat is alprostadil?

Alprostadil is een receptplichtig geneesmiddel dat inwerkt op de bloedvaten. Alprostadil is een prostaglandine, namelijk prostaglandine E1, een van nature in het lichaam voorkomende stof. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen waaronder aangeboren hartafwijkingen en vernauwde bloedvaten. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Prostin VR. Daarnaast wordt het middel onder de merknaam Vitaros gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen. Vitaros wordt geleverd als crème. Het wordt toegediend met behulp van een voorgevulde spuit waarmee het middel direct in de plasbuis kan worden gespoten. Eveneens voor de behandeling van erectiestoornissen was alprostadil onder de merknaam Caverject voorheen beschikbaar als injectie direct in de penis.

Hoe werkt het?

Alprostadil is een vaatverwijder (vasodilatator). Het verwijdt de bloedvaten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Alprostadil per infuus wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde aangeboren hartafwijkingen, waaronder:

Daarnaast wordt het middel soms gebruikt voor de behandeling van ernstige vernauwingen van de bloedvaten, zoals dat bijvoorbeeld kan optreden bij mensen met de ziekte van Buerger (thrombangiitis obliterans). Ook wordt het soms gebruikt ter preventie van contrastnefropathie bij mensen die angiografische onderzoek met contrastmiddel ondergaan.

Ten slotte wordt alprostadil geleverd in de vorm van een crème voor toediening in de plasbuis (intra-urethraal) bij mannen met erectiestoornissen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Alprostadil kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn langzamer ademhalen (tot ademstops toe), lage bloeddruk (hypotensie) en koorts. Bij gebruik in de penis kunnen pijn aan de penis, bloedverlies uit de penis en een aanhoudende erectie (priapisme) ontstaan.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Prostin VR en de bijsluiter van Vitaros.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven