Allopurinol

Bijgewerkt op 3 juli 2019

Wat is allopurinol?

Allopurinol is een geneesmiddel tegen jicht. Het wordt ook gebruikt bij andere aandoeningen waarbij het urinezuur gehalte in het bloed verhoogd is.

Het wordt op de markt gebracht als tabletten onder de merknaam Zyloric. Daarnaast zijn er verschillende merkloze versies van het product beschikbaar. Onder de merknaam Acepurin is het middel beschikbaar om direct te worden ingespoten in de bloedbaan.

Zyloric (allopurinol) 100 mg tabletten
Zyloric tabletten

Hoe werkt allopurinol?

Het middel remt de aanmaakt van urinezuur. Daardoor neemt de hoeveelheid urinezuur in het bloed af. Hierdoor vermindert de kans dat urinezuurkristallen neerslaan in gewrichten.

Bij welke aandoeningen?

Allopurinol wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het urinezuur gehalte in het bloed te hoog is. Dat is het geval bij jicht, maar ook bij mensen met een bepaald type nierstenen (calciumoxalaatstenen), en bij het zogenaamde tumorlysis syndroom. Daarnaast zijn er een aantal zeldzame stofwisselingsziekten waarbij het van belang is om het urinezuur gehalte van het bloed te verlagen, zoals het syndroom van Lesch-Nyhan.

Bijwerkingen allopurinol

De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Huiduitslag

Complicaties

Complicaties zijn nadelige effecten of aandoeningen die kunnen ontstaan ten gevolge van een behandeling. Allopurinol kan in heel zeldzame gevallen ernstige complicaties van de huid veroorzaken, namelijk het syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Andere zeldzame complicaties zijn aplastische anemie en interstitiële nefritis. Ook kan gebruik van het middel leiden tot overgevoeligheidsreacties.

Dosering

Allopurinol wordt geleverd in tabletten met 100 mg of 300 mg van de werkzame stof. De gebruikelijke startdosering is 50 mg of 100 mg per dag. Vervolgens zal na enige tijd het urinezuur gehalte in het bloed opnieuw bepaald worden. Als dit nog steeds te hoog is zal de dosering worden verhoogd tot maximaal 400 mg per dag, of soms zelfs nog hoger.

Bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) moet de dosering worden aangepast.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen we naar de bijsluiter van dit middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven