Aliskiren

Bijgewerkt op 6 mei 2021

Wat is aliskiren?

Aliskiren is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (hypertensie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Rasilez. Rasilez wordt geleverd als omhulde tablet. Rasilez tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 150 milligram en 300 milligram aliskiren.

verpakking Rasilez (aliskiren) tabletten
verpakking Rasilez (aliskiren) tabletten

Hoe werkt het?

Aliskiren behoort tot de zogenaamde renineremmers. Dat betekent dat het de werking van het stofje renine in ons lichaam tegengaat.

Bij welke aandoeningen (indicaties)?

Aliskiren wordt gebruikt bij de behandeling van essentiële hypertensie bij volwassenen.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering is eenmaal daags 150 milligram. Eventueel kan de dosering na twee weken worden verhoogd tot eenmaal daags 300 milligram. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Aanbevolen wordt om het middel in te nemen zonder voedsel en op een vast tijdstip van de dag. Verder is het van belang om het niet gelijktijdig in te nemen met vruchtensap of dranken die plantaardige extracten bevatten (zoals kruidenthee). Dat kan namelijk de bloedspiegel van het middel veranderen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen tegen hypertensie (antihypertensiva) kan aliskiren bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn duizeligheid, pijnlijke gewrichten en diarree. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hartkloppingen, lage bloeddruk, dikke enkels, hoesten en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoging van het kalium gehalte (hyperkaliëmie).

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van Rasilez. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

C09XA02

1 gedachte over “Aliskiren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven