Alfablokkers

Wat zijn alfablokkers?

Alfablokkers zijn geneesmiddelen die de zogenaamde alfa-receptoren van het sympathische zenuwstelsel blokkeren. Ze worden gebruikt voor de behandeling van plasklachten bij mannen met een vergrote prostaat.

Welke alfablokkers zijn er?

De volgende geneesmiddelen behoren tot de groep van alfablokkers:

Hoe werken ze?

Alfablokkers blokkeren de zogenaamde alfa-receptoren. Alfa-receptoren zijn structuurtjes die op de celmembraan van spiercellen in de prostaat, de blaas en de plasbuis zitten. Wanneer deze alfa-receptoren worden geprikkeld zullen spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis samentrekken. Daarmee wordt de stroom van urine geregeld. Als de alfa-receptoren geblokkeerd worden zullen de spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis ontspannen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de urine om uitgeplast te worden. Het plassen zal dus makkelijker gaan.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Alfablokkers worden gebruikt bij de behandeling van plasklachten bij mannen met goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie). Daarnaast worden ze soms gebruikt bij de behandeling van hypertensie. Het gaat dan vooral om hypertensie die niet goed met andere geneesmiddelen te behandelen is, en om hypertensie ten gevolge van een feochromocytoom.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere geneesmiddelen kunnen alfablokkers bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lage bloeddruk (hypotensie), licht gevoel in het hoofd bij opstaan en overeind komen (orthostatische hypotensie), duizeligheid, slaperigheid, retrograde ejaculatie en een verstopte neus. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen van alfablokkers op de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

alfa-blokkers, alfa-receptor antagonisten

Engelse vertaling

alpha blockers, alpha receptor antagonists, α-adrenergic antagonists

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven