Aldesleukine

Bijgewerkt op 9 oktober 2021

Wat is aldesleukine?

Aldesleukine is een geneesmiddel tegen een bepaalde vorm van kanker van de nier. Het wordt op de markt gebracht door Clinigen Healthcare onder de merknaam Proleukin. Proleukin wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. Het wordt direct in de bloedbaan toegediend (intraveneus) via een infuus, of in een spier (intramusculair).

Hoe werkt het?

Aldesleukine is een synthetische versie van het lichaamseigen stofje interleukine-2 (IL-2). IL-2 speelt een belangrijke rol in het afweersysteem. Het bevordert de werking van lymfocyten. Lymfocyten zijn witte bloedcellen die betrokken zijn bij de bestrijding van infecties en ziekten. Door aldesleukine toe te dienen wordt de aanmaak van lymfocyten bevorderd.

Bij welke aandoeningen?

Aldesleukine wordt gebruikt voor de behandeling van uitgezaaide niercelkanker (gemetastaseerd niercelcarcinoom).

Welke bijwerkingen geeft het?

Aldesleukine kan, net als andere antikankermiddelen, vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, verminderde eetlust, duizeligheid, hoofdpijn, koorts, lusteloosheid, zich zwak voelen, hoesten, kortademigheid, afvallen of juist aankomen in gewicht, snelle hartslag, verlaagde bloeddruk (hypotensie), pijn op de borst, misselijkheid, braken, ontsteking van het mondslijmvlies, tintelingen of prikkelingen in de vingers, huiduitslag, veel zweten, minder plassen en slaperigheid.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verlaagd hemoglobine gehalte, een verlaagd aantal bloedplaatjes, een verhoogd glucose gehalte (hyperglycemie), een verhoogd calcium gehalte (hypercalciëmie), een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie), acidose, een verlaagd fosfaat gehalte, een verhoogd creatinine gehalte en een verhoogd ureum gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Proleukin.

ATC-code

L03AC01

Scroll naar boven