Aflibercept

Bijgewerkt op 5 oktober 2021

Wat is aflibercept?

Aflibercept is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde oogaandoeningen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Tevens wordt het gebruikt voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker.

Voor de behandeling van oogaandoeningen wordt aflibercept op de markt gebracht onder de merknaam Eylea. Eylea wordt geleverd als injectievloeistof voor injectie direct in het oog (intra-oculaire injectie).

flacon Eylea (aflibercept)
Eylea (aflibercept) – bron myglu.org

Als antikankermiddel wordt aflibercept op de markt gebracht onder de merknaam Zaltrap. Zaltrap wordt geleverd als (concentraat voor) vloeistof voor toediening per infuus.

Hoe werkt het?

Na toediening bindt aflibercept met een stofje in het bloed. Dit stofje wordt vascular endothelial growth factor (VEGF) genoemd. VEGF speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de groei van nieuwe bloedvaten in het lichaam. Door aan VEGF te binden belemmert aflibercept de werking ervan. Bij de behandeling van kanker is dat van belang omdat daardoor de groei van bloedvaten in het kankergezwel wordt geremd. Het kankergezwel krijgt daardoor onvoldoende bloed toegevoerd en zal afsterven.

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie en macula-oedeem ontstaan abnormale bloedvaten in het oog. Aflibercept gaat de groei van deze abnormale bloedvaten in het oog tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Eylea wordt gebruikt voor de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en bepaalde vormen macula-oedeem. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van myope choroïdale neovascularisatie.

Zaltrap wordt gebruikt voor de behandeling van uitgezaaide dikkedarmkanker en uitgezaaide endeldarmkanker.

Welke bijwerkingen zijn er?

Eylea veroorzaak met name bijwerkingen aan het oog, zoals pijn aan het oog, rood oog, ontsteking in het oog etc. Heel soms kan een overgevoeligheidsreactie optreden.

Zaltrap kan veel verschillende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hypertensie (hoge bloeddruk), bloedneus, kortademigheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, afvallen, zich zwak voelen, ontsteking van het mondslijmvlies, keelontsteking en infecties van de urinewegen.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

In de urine kan het eiwitgehalte verhoogd zijn. Dit wordt proteïnurie genoemd.

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van Eylea of de EPAR van Zaltrap. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven