Aducanumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is aducanumab?

Aducanumab is een chemische stof die wordt onderzocht als geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Het middel werd ontdekt door het amerikaanse bedrijf Neurimmune en wordt ontwikkeld door het amerikaanse farmaceutische bedrijf Biogen. Om het middel in de Verenigde Staten op de markt te mogen brengen heeft Biogen een registratieaanvraag ingediend bij de Food & Drug Administration (FDA).

Hoe werkt het?

Aducanumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn stofjes die zeer gericht kunnen binden met bepaalde chemische stoffen. In het geval van aducanumab bindt heel gericht met β-amyloïd. Dit is de stof die in de hersenen ophoopt bij mensen met Alzheimer-dementie. Door te binden aan β-amyloïd voorkomt het dat meerdere β-amyloïd moleculen kunnen samenklonteren tot grotere plaques. Zo wordt ophoping van β-amyloïd in de hersenen tegengegaan. Dit is in ieder geval wat in theorie zou moeten gebeuren. In hoeverre dit echt zo werkt wordt momenteel onderzocht.

Voor welke aandoeningen

Aducanumab wordt ontwikkeld als geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland lijden zo’n 200 duizend mensen aan de ziekte van Alzheimer.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven