Adrenaline-autoinjector

Bijgewerkt op 18 juni 2019

Wat is een adrenaline-autoinjector?

Een adrenaline-autoinjector is een injectiepen waarmee mensen zichzelf of iemand anders op eenvoudige wijze adrenaline kunnen toedienen. De autoinjector wordt gebruikt bij levensbedreigende situaties zoals een hartstilstand of een anafylactische reactie.

EpiPen adrenaline-autoinjector
toediening in het bovenbeen

De adrenaline-autoinjector wordt op de markt gebracht onder verschillende merknamen, namelijk EpiPen, Jext en Emerade. Ook zijn merkloze versies beschikbaar.

Hoe gebruiken?

Het is de bedoeling om de injectie in de spieren van het bovenbeen toe te dienen. De injectie kan door de kleding heen gegeven worden.

Hoe werkt het?

De adrenaline in de auto-injector zorg voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor zal de bloeddruk stijgen. Ook wordt het hart gestimuleerd om weer (sneller) te gaan kloppen. Ten slotte zorgt adrenaline er ook voor de de luchtwegen zich verwijden.

Na de toediening

Na gebruik van de adrenaline-autoinjector is het toch altijd van belang om snel medische hulp te zoeken. De adrenaline werkt namelijk maar kort. Het gevaar bestaat dus dat de klachten weer terugkeren als de adrenaline uitgewerkt is.

Andere namen zijn adrenaline-injectiepen, Epipen, Jext, Emerade

Scroll naar boven