Bijgewerkt op 28 december 2022
Wat is aderlating?
Aderlating is een behandeling waarbij bloed wordt afgetapt. Het doel hiervan is de hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed te verminderen.
Aderlaten werd al gedaan in het oude Egypte, en later ook door de Grieken en de Romeinen. Vanaf de middeleeuwen tot in de 19de eeuw werd aderlating gebruikt als behandeling van allerlei verschillende kwalen. De eerste president van de Verenigde Staten, George Washington, kreeg aderlating als behandeling van een ontstoken strotklepje (epiglottitis).
Tegenwoordig wordt aderlating alleen nog toegepast bij aandoeningen als polycythemia vera en ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). De behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis.
De medische term die wordt gebruikt voor aderlaten is ‘flebotomie’.
Hoe gaat aderlaten?
Bij aderlaten wordt bloed afgetapt via een infuus. Dit gebeurt in het ziekenhuis, meestal op de afdeling ‘Dagbehandeling’.
De patiënt neemt plaats in een behandelstoel. Vervolgens wordt een infuus geprikt in de arm. Aan het infuus zit een slangetje waarlangs het bloed afloopt in een zak. Om de hoeveelheid afgetapt bloed te bepalen kan de zak op een weegschaal worden gelegd.
Per behandeling wordt meestal 300-500 ml bloed afgetapt. In het begin gebeurt dat regelmatig. Vaak enkele malen per week. Als een bepaalde streefwaarde voor het aantal rode bloedcellen is bereikt is het minder vaak nodig.
Na de behandeling wordt het infuus verwijderd. De insteekopening wordt verbonden. Als patiënt zich goed voelt kan hij/zij direct na de aderlating weer naar huis.
Bij welke aandoeningen?
Aderlaten wordt gedaan als behandeling van de volgende aandoeningen:
- IJzerstapelingsziekte (hemochromatose): het doel is hier om door het aderlaten de hoeveelheid ijzer in het lichaam te verminderen. IJzer zit in hemoglobine in de rode bloedcellen.
- Polycytemie (polycythemia vera): Het doel is hier om de hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed te verminderen.
- Porphyria cutanea tarda
- Primaire familiaire congenitale polycytemie
Daarnaast zijn er nog een aantal aandoeningen waarbij aderlaten is toegepast. Het gaat om chronische hepatitis C en sikkelcelziekte. Ook zou aderlating de bovendruk (systolische bloeddruk) tijdelijk verlagen.
Welke bijwerkingen & complicaties kan het geven?
Aderlaten is een veilige en goedkope behandeling. Maar net als bij andere medische behandelingen kunnen ook bij aderlating bijwerkingen optreden.
Bijwerkingen die kunnen voorkomen na een aderlating zijn:
- Duizeligheid, meestal in de vorm van een licht gevoel in het hoofd
- Moeheid
- Bleek gezicht
- Heel zelden kan iemand flauwvallen door het aderlaten
Synoniemen
Andere namen voor aderlating zijn aderlaten, flebotomie, en therapeutische flebotomie.
Engelse vertaling
bloodletting, therapeutic phlebotomy
Bij hoge bloeddruk: kan een aderlating verlichting brengen? Zo niet, waarom niet?
regelmatig moet ik om een aderlating , tot voor enkele maanden was dat met een zakje op een weegschaal , NU is er een nieuwe methode met een vlindernaald en een toestel dat automatisch afslaat als de gewenste hoeveelheid bereikt is , maar daar ik slechte aders heb werkt deze manier niet of bijna niet de laatste maal hebben ze 3 x moeten herbeginnen om totaal geen resultaat te hebben , en ze beweren in het ziekenhuis dat die oude methode niet meer mag
nu ben ik op zoek naar een hospitaal in he Antwerpse waar de oude methode nog gebruikt word , omdat ik daar geen last van had , en deze nieuwe methode een marteling is nu en totaal niet werkt bij mij