Aderlating

Bijgewerkt op 28 december 2022

Wat is aderlating?

Aderlating is een behandeling waarbij bloed wordt afgetapt. Het doel hiervan is de hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed te verminderen.

Aderlaten werd al gedaan in het oude Egypte, en later ook door de Grieken en de Romeinen. Vanaf de middeleeuwen tot in de 19de eeuw werd aderlating gebruikt als behandeling van allerlei verschillende kwalen. De eerste president van de Verenigde Staten, George Washington, kreeg aderlating als behandeling van een ontstoken strotklepje (epiglottitis).

Tegenwoordig wordt aderlating alleen nog toegepast bij aandoeningen als polycythemia vera en ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). De behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis.

aderlating in de middeleeuwen
aderlaten in de middeleeuwen

De medische term die wordt gebruikt voor aderlaten is ‘flebotomie’.

Hoe gaat aderlaten?

Bij aderlaten wordt bloed afgetapt via een infuus. Dit gebeurt in het ziekenhuis, meestal op de afdeling ‘Dagbehandeling’.

De patiënt neemt plaats in een behandelstoel. Vervolgens wordt een infuus geprikt in de arm. Aan het infuus zit een slangetje waarlangs het bloed afloopt in een zak. Om de hoeveelheid afgetapt bloed te bepalen kan de zak op een weegschaal worden gelegd.

aderlating via infuus in de arm

Per behandeling wordt meestal 300-500 ml bloed afgetapt. In het begin gebeurt dat regelmatig. Vaak enkele malen per week. Als een bepaalde streefwaarde voor het aantal rode bloedcellen is bereikt is het minder vaak nodig.

Na de behandeling wordt het infuus verwijderd. De insteekopening wordt verbonden. Als patiënt zich goed voelt kan hij/zij direct na de aderlating weer naar huis.

Bij welke aandoeningen?

Aderlaten wordt gedaan als behandeling van de volgende aandoeningen:

Daarnaast zijn er nog een aantal aandoeningen waarbij aderlaten is toegepast. Het gaat om chronische hepatitis C en sikkelcelziekte. Ook zou aderlating de bovendruk (systolische bloeddruk) tijdelijk verlagen.

Welke bijwerkingen & complicaties kan het geven?

Aderlaten is een veilige en goedkope behandeling. Maar net als bij andere medische behandelingen kunnen ook bij aderlating bijwerkingen optreden.

Bijwerkingen die kunnen voorkomen na een aderlating zijn:

Synoniemen

Andere namen voor aderlating zijn aderlaten, flebotomie, en therapeutische flebotomie.

Engelse vertaling

bloodletting, therapeutic phlebotomy

1 gedachte over “Aderlating”

  1. Nuyts Louis

    regelmatig moet ik om een aderlating , tot voor enkele maanden was dat met een zakje op een weegschaal , NU is er een nieuwe methode met een vlindernaald en een toestel dat automatisch afslaat als de gewenste hoeveelheid bereikt is , maar daar ik slechte aders heb werkt deze manier niet of bijna niet de laatste maal hebben ze 3 x moeten herbeginnen om totaal geen resultaat te hebben , en ze beweren in het ziekenhuis dat die oude methode niet meer mag

    nu ben ik op zoek naar een hospitaal in he Antwerpse waar de oude methode nog gebruikt word , omdat ik daar geen last van had , en deze nieuwe methode een marteling is nu en totaal niet werkt bij mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven