Adapaleen

Bijgewerkt op 3 mei 2021 door Simpto.nl

Wat is adapaleen?

Adapaleen is een geneesmiddel tegen acne. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Differin. Differin wordt geleverd als gel. Er zijn tubes met 30 gram en met 60 gram gel. Eén gram gel bevat 1 milligram adapaleen. Er is ook een product met adapaleen in combinatie met benzoylperoxide. Dit product wordt verkocht onder de merknaam Effezel.

Deze webpagina gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van adapaleen.

Hoe werkt het?

Na aanbrengen op de huid zal het middel doordringen in het haarzakje. Daar zorgt het ervoor dat minder hoorncellen worden gevormd. Overmatige vorming van hoorncellen spelen een belangrijke rol bij het verstopt raken van haarzakjes en de vorming van meeëters (comedonen). . Door de vorming van hoorncellen tegen te gaan zullen haarzakjes minder snel verstopt raken. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van een ontsteking van de haarzakjes af, en daarmee ook van het ontstaan van puistjes en meeëters.

Bij welke aandoening?

Adapaleen wordt gebruikt bij de behandeling van acne vulgaris (jeugdpuistjes). Het wordt vooral gebruikt bij acne waarbij comedonen op de voorgrond staan. Soms wordt het middel ook voorgeschreven aan mensen met keratosis pilaris. Hiervoor is het echter niet officieel bedoeld.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan adapaleen bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge huid, branderig gevoel, en roodheid van de huid (erytheem) op de plaats waar het wordt aangebracht.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Differin.

Engelse vertaling

adapalene