Aclidinium

Bijgewerkt op 11 november 2022

Wat is aclidinium?

Aclidinium is een geneesmiddel tegen bepaalde longziekten. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknamen Bretaris Genuair en Eklira Genuair. Deze producten worden geleverd als poeder voor inhalatie. Het inhalatiepoeder wordt toegediend met behulp van een inhalator.

Hoe werkt het?

Aclidinium is een zogenaamd parasympathicolyticum. Het verwijdt de luchtwegen.

Bij welke aandoeningen?

Aclidinium wordt gebruikt bij de behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 322 microgram.

Welke bijwerkingen geeft ’t?

Net als andere medicijnen kan aclidinium bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn keelontsteking, neusbijholteontsteking, hoesten, misselijkheid, hoofdpijn en diarree. Soms komen voor hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, heesheid, huiduitslag, jeuk, wazig zien, ontsteking van het mondslijmvlies, snelle hartslag en blaasretentie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken uit de EPAR van Eklira Genuair. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

R03BB05

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van aclidinium vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven