Acipimox

Bijgewerkt op 24 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is acipimox?

Acipimox is een geneesmiddel tegen een verhoogd vetgehalte in het bloed. Het middel wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Nedios en door Pfizer onder de merknaam Olbetam. Beide merkproducten worden geleverd als capsule met daarin 250 mg acipimox.

Hoe werkt het?

Acipimox behoort tot een groep geneesmiddelen die nicotinezuurderivaten wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Acipimox wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol gehalte in het bloed) en hypertriglyceridemie (verhoogd triglyceride gehalte in het bloed).

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is tweemaal per dag 250 mg, namelijk na het ontbijt en na het avondeten. Als deze dosering onvoldoende effect heeft kan de dosering eventueel worden verhoogd naar driemaal per dag 250 mg. Voor ouderen wordt een dosering van eenmaal per dag 250 mg geadviseerd. De behandelend arts kan redenen hebben om van dit advies af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan acipimox bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, rood gezicht, rode hals, opgeblazen gevoel, zich zwak voelen, galbulten en pijn in de bovenbuik. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Olbetam.

ATC-code

C10AD06

Plaats een reactie