Acipimox

Bijgewerkt op 11 november 2022

Wat is acipimox?

Acipimox is een geneesmiddel tegen een verhoogd vetgehalte in het bloed. Het middel wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Nedios en door Pfizer onder de merknaam Olbetam. Beide merkproducten worden geleverd als capsule met daarin 250 mg acipimox.

Hoe werkt het?

Acipimox behoort tot een groep geneesmiddelen die nicotinezuurderivaten wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Acipimox wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol gehalte in het bloed) en hypertriglyceridemie (verhoogd triglyceride gehalte in het bloed).

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is tweemaal per dag 250 mg, namelijk na het ontbijt en na het avondeten. Als deze dosering onvoldoende effect heeft kan de dosering eventueel worden verhoogd naar driemaal per dag 250 mg. Voor ouderen wordt een dosering van eenmaal per dag 250 mg geadviseerd. De behandelend arts kan redenen hebben om van dit advies af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan acipimox bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, rood gezicht, rode hals, opgeblazen gevoel, zich zwak voelen, galbulten en pijn in de bovenbuik. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Olbetam.

ATC-code

C10AD06

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van acipimox vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven