Aciclovir

Bijgewerkt op 15 maart 2021 door Simpto.nl

Wat is aciclovir?

Aciclovir is een geneesmiddel tegen infecties door virussen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zovirax. Inmiddels zijn ook verschillende merkloze versies van het middel beschikbaar. Het middel is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, namelijk tabletten, suspensie (drank), zalf en (concentraat voor) infusievloeistof.

verpakking aciclovir IV
aciclovir IV wordt gebruikt bij de behandeling van neonatale herpes infecties – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Aciclovir behoort tot de groep van de nucleoside en nucleotide analoga.

Voor welke indicaties?

Aciclovir tabletten en drank worden gebruikt voor de behandeling van infecties het het herpes simplex-virus en infecties met het varicella zoster-virus.

Behandeling per infuus wordt gebruikt bij de behandeling van Varicella zoster-infecties bij mensen met een verminderde weerstand. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van ernstige herpes infecties van de geslachtsorganen (herpes genitalis), herpes infecties van de hersenen (herpes encefalitis) en Herpes simplex-infecties bij pasgeboren baby’s (neonatale herpesinfectie).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan aciclovir bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid, koorts, huiduitslag en jeuk. Ook kan het middel afwijkingen in het bloed geven, zoals een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zovirax (orale suspensie).

ATC-code

J05AB01

Plaats een reactie