Acetylcysteïne

Bijgewerkt op 11 november 2022

Wat is acetylcysteïne?

Acetylcysteïne – ook bekend als N-acetylcysteïne – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van overdosering van paracetamol. Daarnaast zijn er nog andere toepassingen voor het middel. Acetylcysteïne staat op de Lijst van Essentiële Geneesmiddelen van de WHO.

Hoe werkt het?

Bij paracetamol overdosering werkt acetylcysteïne doordat het in het lichaam de afbraakproducten van paracetamol onschadelijk maakt. Het doet dit door het gehalte aan glutathion in het lichaam te verhogen. Glutathion werkt als een zogenaamde antioxidant.

Bij de behandeling van luchtweginfecties werkt acetylcysteïne doordat het slijm helpt op te lossen. Hierdoor wordt dik slijm dunner waardoor het makkelijker opgehoest kan worden.

Bij welke aandoeningen?

Acetylcysteïne – ook bekend als N-acetylcysteïne – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van overdosering van paracetamol. Het wordt dan direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Daarnaast wordt het onder de merknaam Fluimucil ook gebruikt om vastzittend slijm op te lossen bij mensen met infecties van de luchtwegen (bronchitis, longontsteking).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan acetylcysteïne bijwerkingen geven. Als het middel oraal, dat wil zeggen via de mond als tablet of drank, wordt ingenomen veroorzaakt het regelmatig misselijkheid en braken. Ook kunnen overgevoeligheidsreacties optreden, waaronder ook een anafylactische reactie.

Synoniemen

N-acetylcysteïne

Engelse vertaling

acetylcysteine, N-acetylcysteine

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van acetylcysteïne vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven