Acetazolamide

Bijgewerkt op 11 november 2022

Wat is acetazolamide?

Acetazolamide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder glaucoom. Het middel is beschikbaar als tablet, drank (suspensie), en injectievloeistof. Het wordt verkocht onder de merknaam Diamox. Er zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

De tabletten bevatten elk 250 milligram van de werkzame stof. De suspensie bevat 230 milligram per milliliter. Voor de injectievloeistof wordt acetazolamide geleverd als poeder met 500 milligram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Acetazolamide is een zogenaamde koolzuuranhydrase-remmer. Het remt de werking van het enzym koolzuuranhydrase. Dit enzym zit onder andere in de nierbuisjes (tubuli) in de nieren. Het zorgt ervoor dat bicarbonaat, natrium en chloride worden heropgenomen vanuit de urine in het bloed. Door koolzuuranhydrase te remmen wordt juist meer bicarbonaat, natrium en chloride uitgescheiden in de urine. Deze stofjes trekken water mee vanuit het bloed naar de urine. Het bloedvolume neemt hierdoor af. De bloeddruk gaat daardoor omlaag. Doordat bicarbonaat wordt uitgescheiden wordt het bloed zuurder. Dit wordt acidose genoemd. Als reactie daarop zal het lichaam dieper en sneller gaan ademen. Dit wordt hyperventilatie genoemd.

In het oog zorgt remming van koolzuuranhydrase tot een afname van het oogvocht. Hierdoor zal de druk in het oog (intraoculaire druk) afnemen. Om deze reden wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van een verhoogde oogdruk, wat kan leiden tot glaucoom.

Bij welke aandoeningen?

Acetazolamide wordt gebruikt voor de behandeling van glaucoom, vooral nauwe-kamerhoekglaucoom. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling of preventie van bepaalde vormen van oedeem, zoals bijvoorbeeld oedeem vóór de menstruatie (prementrueel oedeem) en longoedeem. Ook wordt het gebruikt bij sommige vormen van epilepsie. Hoewel het niet officieel is geregistreerd voor de preventie en behandeling van hoogteziekte wordt het wel voor die indicatie gebruikt. Ten slotte wordt het middel gebruikt bij de behandeling van hypokaliëmische periodieke paralyse.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan actazolamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid, een tintelend of prikkelend gevoel (paresthesieën), geen zin in seks, buikkrampen en een bittere of metaalachtige smaak. Ook kunnen afwijkingen aan de ontlasting optreden, zoals diarree of zwarte verkleuring van de ontlasting.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Diamox tabletten.

ATC-code

S01EC01

Engelse vertaling

acetazolamide

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van acetazolamide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven