Acarbose

Bijgewerkt op 11 november 2022

Wat is acarbose?

Acarbose is een geneesmiddel tegen suikerziekte (antidiabeticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Glucobay. Glucobay wordt geleverd als tablet. Elke tablet Glucobay bevat 50 milligram acarbose.

Hoe werkt het?

Acarbose is een zogenaamde alfa-glucosidase remmer. Het remt de werking van het enzym alfa-glucosidase. Dat is een enzym dat in het slijmvlies van de dunne darm zit. Het bevordert de omzetting van zetmeel uit het voedsel in glucose. De glucose kan vervolgens worden opgenomen in het bloed. Zo neemt na maaltijden het glucose gehalte in het bloed toe. Door alfa-glucosidase te remmen wordt minder glucose gevormd. Er komt daardoor ook minder glucose in het bloed terecht. Het bloedglucose gehalte zal daardoor minder stijgen na maaltijden.

Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over alfa-glucosidase remmers.

Bij welke aandoeningen?

Acarbose wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes mellitus type 2.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering voor volwassenen is driemaal per dag één tablet. Eventueel kan de dosering na 1-2 weken worden verhoogd. De maximale dosering is driemaal per dag vier tabletten.

De tabletten vlak voor de maaltijd met wat drinken innemen óf aan het begin van de maaltijd met de eerste happen fijnkauwen en doorslikken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan acarbose bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn winderigheid (flatulentie) en een opgeblazen gevoel in de buik. Daarnaast komen buikpijn en diarree regelmatig voor. Soms leidt gebruik van het middel tot misselijkheid en braken. Kijk voor een volledig overzicht in de bijsluiter van Glucobay.

ATC-code

A10BF01

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van acarbose vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven