Acalabrutinib

acalabrutinib - chemische structuur

Wat is acalabrutinib?

Acalabrutinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van mantelcellymfoom. Dat is een vorm van lymfeklierkanker.

Acalabrutinib werd in 2017 in de Verenigde Staten goedgekeurd door de Food & Drug Administration (FDA). Daar wordt het verkocht onder de merknaam Calquence. Calquence wordt geleverd als capsules. Elke capsule bevat 100 mg acalabrutinib. In Nederland is het middel momenteel (december 2019) nog niet beschikbaar.

Hoe werkt het?

Acalabrutinib remt de werking van een bepaald stofje in het lichaam. Het gaat om het zogenaamde Bruton-tyrosine kinase (BTK). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de overdracht van signalen in B-lymfocyten. Door BTK te remmen wordt deze signaaloverdracht tegengegaan. Dat betekent dat allerlei processen in de lymfocyten tot stilstand komen. Dat treft vooral snel delende lymfocyten, zoals die voorkomen bij chronische lymfatische leukemie en andere vormen van lymfeklierkanker.

Bij welke aandoeningen?

Acalabrutinib wordt gebruikt bij de behandeling van mantelcellymfoom. Dat is een vorm van non-Hodgkin lymfoom. Daarnaast wordt het middel gebruikt bij de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan acalabrutinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, moeheid, spierpijn, gewichtstoename en diarree. Daarnaast kan het afwijkingen in het bloed veroorzaken, zoals een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukocytopenie).

Verder lezen / Referenties


acalabrutinib - chemische structuur
acalabrutinib – chemische structuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *