Abortuspil

Bijgewerkt op 22 februari 2023

Wat is de abortuspil?

Een abortuspil is een pil die ervoor zorgt dat een embryo dat is ingenesteld in het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en vervolgens wordt afgedreven (via de vagina het lichaam verlaat). Met de deze pil kan een zwangerschap dus in een vroegtijdig stadium worden afgebroken.

In Nederland worden door verschillende farmaceutische bedrijven abortuspillen op de markt gebracht, namelijk Mifegyne, Miffee en Sunmedabon.

Wanneer wordt de abortuspil gebruikt?

De pil is werkzaam in de periode totdat de vrouw 17 dagen ‘overtijd’ is. Dus tot maximaal 17 dagen na het moment dat de menstruatie verwacht werd.

Wat zit er in de abortuspil?

In Nederland worden verschillende abortuspillen op de markt gebracht, Mifegyne, Miffee en Sunmedabon. Ze bevatten alledrie het vruchtafdrijvende middel mifepriston. Enkele dagen na inname van mifepriston wordt een zogenaamd prostaglandine-analoog gegeven. Dat is een middel dat de baarmoederhals ontspant zodat de afgestoten embryo de baarmoeder en vervolgens de vagina kan verlaten. Dit gaat gepaard met bloedverlies uit de vagina. In de meeste gevallen wordt als prostaglandine-analoog het middel misoprostol gebruikt. Bij Sunmedabon zit dit middel al in de verpakking bijgevoegd.

Mifegyne

Mifegyne wordt op de markt gebracht door het Franse bedrijf Exelgyn. Mifegyne wordt geleverd als tabletten met 200 mg mifepriston. Mifepriston remt progestagenen. Dat zijn vrouwelijke hormonen die een zwangerschap in stand houden. Inname van mifepriston zorgt ervoor dat het embryo dat in het baarmoederslijmvlies is ingenesteld wordt afgestoten.

abortuspil Mifegyne
Mifegyne (mifepriston)

Door Exelgyn is ook een combinatiemiddel van mifepriston en misoprostol ontwikkeld en geregistreerd. Dit middel is in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Miffee

Miffee wordt op de markt gebracht door Linepharma en wordt, net als Mifegyne, geleverd als tabletten met 200 mg mifepriston.

Sunmedabon

Sunmedabon wordt op de markt gebracht door Sun Pharmaceutical Industries. Sunmedabon is eigenlijk een pakket met daarin twee verschillende middelen. Het pakket bevat één tablet met 200 mg mifepriston en vier vaginale tabletten met het middel misoprostol. Misoprostol is een middel dat ervoor zorgt dat de baarmoederhals ontspant zodat het afgestoten embryo wordt uitgedreven. Sunmedabon bevat vier vaginale tabletten met elk 0,2 mg misoprostol.

Welke bijwerkingen geeft het?

Bijwerkingen kunnen voor iedereen verschillend zijn. Niet iedereen zal alle bijwerkingen krijgen. Sommigen hebben meer last dan anderen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • buikkrampen
    • vooral onder in de buik
  • bloedverlies uit de vagina
  • misselijkheid, soms met braken
  • diarree

Kan ik zelf een abortuspil kopen?

Dat kan niet. De verstrekking van abortuspillen is beperkt tot abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning. Per 1 mei 2015 kunnen abortuspillen ook door huisartsen worden voorgeschreven en door regulier apotheken worden verstrekt. Het is de vraag of alle huisartsen en apotheken daaraan mee zullen werken.

Wat kost een abortuspil?

Miffee tabletten kosten EUR 10,60 per stuk exclusief het aflevertarief van de apotheker. De consumentenprijs van Sunmedabon combinatieverpakking is bij ons niet bekend. De inkoopprijs voor apothekers bedraag EUR 28,50. Daar komt nog de marge van de apotheker en het aflevertarief van de apotheker bij om tot een consumentenprijs te komen. Het aflevertarief van de apotheker kan verschillen en is meestal EUR 6,00 – 12,00. Bij afgifte buiten de normale werktijden kan het aflevertarief echter flink oplopen.

Wat is het verschil met de morning after pil?

Het verschil met morning after pil is vooral het tijdsbestek waarin het middel werkzaam is. De morning after pil moet uiterlijk drie dagen na de onbeschermde seks worden gebruikt. De abortuspil kan tot veel langer na de onbeschermde seks worden gebruikt. Daarnaast kan een morning after pil zonder doktersrecept worden aangeschaft en de abortuspil niet.

Synoniemen

Andere namen die ongeveer hetzelfde betekenen zijn medicamenteuze zwangerschapsafbreking, Sunmedabon, RU486, abortuspillen, en overtijdbehandeling.

Engelse vertaling

abortifacient, medical abortion

1 gedachte over “Abortuspil”

  1. Wat fijn om te zien dat de belangrijkste zaken wat betreft de abortuspil in duidelijke taal onder elkaar zijn geplaatst. Er zijn nog altijd (jonge) vrouwen die hierover niet met hun ouders of familie kunnen praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven