Polymicrogyrie

Bijgewerkt op 14 december 2022

Wat is polymicrogyrie?

Polymicrogyrie is een aandoening waarbij de hersenen abnormaal veel kleine windingen (gyri) hebben. Het kan verspreid over de hersenen voorkomen maar ook slechts in een bepaald deel van de hersenen.

Hoe ontstaat het?

Polymicrogyrie ontstaat door een foutje in de ontwikkeling van de hersenen vóór de geboorte. Wat er precies mis gaat is niet goed bekend.

Polymicrogyrie kan als losstaand verschijnsel optreden maar het kan ook onderdeel zijn van een syndroom. Van de onderstaande syndromen is bekend dat ze kunnen leiden tot polymicrogyrie.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen zijn afhankelijk van welk deel van de hersenen is aangetast.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een MRI-scan van de hersenen is de aandoening goed zichtbaar. Er zijn meerdere kleine gyri (hersenwindingen) zichtbaar. Deze kleine of dunne gyri worden microgyri genoemd.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen behandeling waarmee polymicrogyrie kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de symptomen die zich voordoen. Zo kunnen bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen epilepsie worden voorgeschreven in het geval dat de aandoening leidt tot epileptische aanvallen.

Bij welke aandoeningen komt het voor?

Polymicrogyrie kan op zichzelf voorkomen, maar het kan ook voorkomen als onderdeel van een syndroom. Voorbeelden van syndromen waarbij polymicrogyrie kan voorkomen zijn het syndroom van Adams-Oliver, het syndroom van Joubert, en het Warburg micro-syndroom.

Engelse vertaling

polymicrogyria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven