MRCP

Bijgewerkt op 13 maart 2022

Wat is MRCP?

MRCP is een medisch beeldvormend onderzoek waarmee de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier in beeld worden gebracht. MRCP is een afkorting voor de engelse term ‘Magnetic Resonance CholangioPancreatography’, of in het nederlands ‘magnetische resonantie cholangiopancreaticografie’. Deze techniek werd in 1991 geïntroduceerd.

Wanneer wordt het gedaan?

Een MRCP wordt gedaan om een diagnose te stellen bij verdenking op een afwijking aan de galwegen en/of de alvleesklier.

Voordelen en nadelen van MRCP

Het voordeel van MRCP boven ERCP is dat het niet-invasief is. Dat betekent dat er niets in het lichaam gebracht hoeft te worden om het onderzoek uit te voeren. Verder worden bij MRCP, in tegenstelling tot bij CT-scanning, geen röntgenstralen gebruikt. Een andere voordeel is dat niet alleen de galwegen en afvoergang van de alvleesklier maar ook de alvleesklier en galblaas zelf in beeld worden gebracht.

Een nadeel van MRCP is dat het onderzoek duur is om uit te voeren. Ook duurt het langer dan een gewone MRI-scan en CT-scan. Daardoor is het onderzoek ook minder geschikt voor mensen met claustrofobie. Men moet namelijk langere tijd in een nauwe buis blijven liggen.

Synoniemen

magnetische resonantie cholangiopancreaticografie

Engelse vertaling

MRCP, magnetic resonance cholangiopancreatography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven