Hemoperitoneum

Bijgewerkt op 13 maart 2021

Wat is een hemoperitoneum?

Hemoperitoneum betekent dat er bloed in de buikholte zit. Meestal wordt dat veroorzaakt doordat een orgaan in de buik gebarsten is. Ook kan het ontstaan door een verwonding aan de buik. Omdat hemoperitoneum meestal door een ernstige aandoening wordt veroorzaakt wordt het als een medische spoedgeval beschouwd.

Welke oorzaken zijn er?

Hemoperitoneum wordt vaak veroorzaakt doordat een orgaan of bloedvat in de buik barst of gaat bloeden. Zo kan bijvoorbeeld een gescheurde milt (miltruptuur) leiden tot ophoping van bloed in de buikholte. Ook kan het ontstaan door een bloeding van de lever, bijvoorbeeld door een gezwel in de lever. Mensen met een verhoogde bloedingsneiging hebben een verhoogd risico op het krijgen van een hemoperitoneum.

Verwonding aan de buik

Ook kan bloed in de buikholte vrijkomen na een verwonding van de buik. Dat kan zijn een stomp in de buik (stomp buikletsel), waarbij een inwendige orgaan of bloedvat beschadigd raakt. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld een messteek (penetrerend buikletsel). Na operaties aan de buik kan ook een hemoperitoneum ontstaan.

Welke symptomen geeft het?

Wanneer er veel bloedverlies is kunnen symptomen van shock ontstaan, zoals bleekheid en zich zwak voelen. De bloeddruk gaat omlaag en de hartslag omhoog.

Bij bloedonderzoek zal de hoeveelheid rode bloedcellen afnemen. Dit leidt tot een afname van het hematocriet. Het aantal witte bloedcellen kan verhoogd zijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij veel bloedverlies kan er sprake zijn van shock. In dat geval zal direct behandeld worden met toediening van vocht en/of bloed. Er zal een spoedoperatie volgen om de bron van het bloeden te achterhalen en te stoppen.

Wanneer er geen sprake is van shock kan de behandelend arts besluiten om eerst beeldvormend onderzoek te doen om te achterhalen wat de oorzaak is van het bloedverlies in de buikholte.

Synoniemen

Andere namen voor hemoperitoneum zijn haemoperitoneum, bloed in de buikholte, bloedverlies in de buikholte, ophoping van bloed in de buikholte, en vrij bloed in de buikholte.

Engelse vertaling

hemoperitoneum

Duitse vertaling

Hämaskos, Hämoperitoneum, Hämatoperitoneum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven