5 voordelen van muziek luisteren tijdens het sporten

Bijgewerkt op 6 maart 2018

Luisteren naar muziek tijdens het sporten

Muziek en sporten, het zijn twee zaken die sinds jaar en dag hand in hand gaan met elkaar. Op het ogenblik dat je de sportschool binnenkomt zal je dan ook kunnen vaststellen dat er steevast aanstekelijke beats uit de luidsprekers knallen. Is dat niet het geval? Dan zie je het merendeel van de sporters waarschijnlijk met oortjes in hun oefeningen uitvoeren. Muziek luisteren tijdens het sporten is zo populair omdat het tal van interessante voordelen met zich meebrengt. Wij hebben alvast 5 voordelen van muziek luisteren tijdens het sporten op deze pagina voor jou op een rijtje gezet!

luisteren naar muziek tijdens sporten

Voordeel 1: Een verbetering van de prestaties tijdens het sporten

Het draait bij sporten natuurlijk allemaal (of toch veel) om zo goed mogelijk presteren. Door te luisteren naar muziek tijdens het sporten worden je prestaties met 20 procent verbeterd. Hou er rekening mee dat het type muziek hier eveneens een invloed op heeft. Kies bijgevolg voor een playlist met leuke nummers die perfect passen bij jouw voorkeur. Dit neemt evenwel niet weg dat verschillende muzieksoorten niet echt geschikt zijn om bij te sporten. Met name klassieke muziek zou bijvoorbeeld niet opzwepend genoeg zijn om een meerwaarde tijdens het sporten te realiseren.

Voordeel 2: Het trainen van niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen

Verschillende onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat muziek een positief effect heeft op de hersenen. Ze zorgt als het ware voor het masseren van de hersenen waardoor optimale prestaties zijn gegarandeerd. Je traint dus niet uitsluitend je biceps bij het sporten met muziek, maar ook je hersenen! Zo sla je twee vliegen in één klap!

Voordeel 3: Vloeiendere bewegingen voor een betere training

Luisteren naar muziek zorgt er voor dat je lichaam in een bepaald ritme geraakt. Dit ritme zorgt er voor dat de bewegingen aanzienlijk vloeiender worden. Op deze manier beweegt je lichaam tijdens het sporten heel wat efficiënter waardoor je meteen ook veel meer uit je training weet te halen.

Voordeel 4: Muziek voorkomt verveling tijdens het sporten

Veel mensen moeten zich elke dag opnieuw sterk motiveren om te gaan sporten. Doen ze dat niet, dan belandt hun trainingsschema al snel in de prullenmand. Het spreekt voor zich dat dit de ingesteldheid van je lichaam uiteraard alles behalve bevordert. Omdat veel mensen houden van muziek kan ze een extra drijfveer zijn om te gaan sporten. Bovendien zou ze tijdens het sporten ook verveling voorkomen. Ben jij bijgevolg van mening dat sporten eerder een saaie bedoening is? In dat geval kan muziek er voor zorgen dat dit gevoel als sneeuw voor de zon komt te verdwijnen!

Voordeel 5: Zorgt voor afleiding van vermoeidheid

Het vijfde voordeel van muziek tijdens het sporten heeft terug betrekking tot de manier waarop je, je concentreert. Het luisteren van muziek zou namelijk de focus op de vermoeidheid wegnemen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je langer kan sporten, daarnaast zullen ook je prestaties er aanzienlijk door worden verbeterd. Dit maakt het luisteren van muziek tijdens het sporten niet alleen leuk, maar ook nog eens tot een absolute meerwaarde voor elke training.

De beïnvloeding van het type muziek op je sportprestaties

Eerder in deze lijst met voordelen die verbonden zijn aan het luisteren van muziek tijdens het sporten werd er aangegeven dat met name klassieke muziek niet zo interessant is wanneer je een stevige training wil gaan doen. Daar valt zeker en vast iets over te zeggen, maar het neemt niet weg dat het wel een relaxerende muzieksoort is. Dit kan er voor zorgen dat je in alle rust jouw trainingsschema kan gaan afwerken. Dit eenvoudige voorbeeld geeft aan dat de muziekkeuze tijdens het sporten niet alleen alles bepalend kan zijn voor de impact die ze heeft, maar bovendien ook nog eens zeer persoonlijk is. Voel jij je het beste bij het sporten onder begeleidende deuntjes van Mozart of Beethoven? Dan hoeft helemaal niets je tegen te houden om naar deze muziek te luisteren!

———————————————————————————————————-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven