Mestcellen

Wat zijn mestcellen?

Mestcellen zijn cellen die een rol spelen bij de afweer tegen indringers van buiten, bijvoorbeeld bacteriën of giftige stoffen. Mestcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Vanuit het beenmerg verspreiden ze zich over het hele lichaam. Zodra een indringer het lichaam binnenkomt zullen de mestcellen bepaalde stofjes uitscheiden. Deze stofjes zorgen ervoor dat de bloedvaten op de plek waar de indringer is binnengekomen doorlaatbaar worden voor andere afweercellen. Zo ontstaat een lokale afweerreactie om de indringer te vernietigen. De verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten zorgt ook voor uittreden van vocht vanuit de bloedbaan naar het weefsel. Zo ontstaat een lokale zwelling.

mestcellen onder de elektronenmikroscoop
Bron: Prof. M. Huber

Op de afbeelding hierboven zijn mestcellen zichtbaar onder een elektronenmicroscoop. De mestcel links zit vol korrels . In deze korrels zitten stofjes zoals histamine. Op de afbeelding rechts is zichtbaar dat de korrels zich openen om zo de histamine uit te scheiden in de omgeving.

Bij welke aandoeningen spelen ze een rol?

Mestcellen spelen een rol bij allergiën. Bij de zeldzame ziekte mastocytose is er sprake van de vorming van abnormale mestcellen. Bij het mestcel activatie syndroom worden mestcellen om onduidelijke reden geactiveerd. Dit leidt tot aanvalsgewijze klachten.

Scroll naar boven