Hepcidine

Wat is hepcidine?

Hepcidine is een stofje dat door de lever wordt aangemaakt en dat een rol speelt bij het regelen van de hoeveelheid ijzer in ons lichaam.

Hoe werkt hepcidine?

Hepcidine wordt gemaakt door de lever. Het stofje wordt vervolgens door de lever in het bloed uitgescheiden. Via het bloed komt het in de dunne darm waar het bindt aan een bepaald stofje dat ferroportine wordt genoemd. Ferroportine bevordert de opname van ijzer vanuit het voedsel. Als hepcidine aan het ferroportine bindt wordt deze werking van het ferroportine als het ware geblokkeerd. Hierdoor neemt de opname van ijzer vanuit het voedsel af. Hierdoor zal het ijzer gehalte in het bloed afnamen.

Als het ijzer gehalte in het bloed omlaag gaat wordt er door de lever als reactie hierop minder hepcidine aangemaakt. Hierdoor zal de opname van ijzer in de dunne darm weer toenemen.

Bij welke ziekten speelt hepcidine een rol?

Het hepcidine gehalte in het bloed kan verhoogd zijn bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld reuma (reumatoïde artritis) of chronische darmziekten of nierziekten. Het is verlaagd bij een ziekte die ‘juveniele hemochromatose’ wordt genoemd. Dit is een erfelijke ziekte waarbij het gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van hepcidine afwijkend is.

Verder lezen

Er is een Nederlandstalige Wikipedia webpagina over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven