Boosting

Wat is boosting?

Boosting is het (zichzelf) toedienen van pijnprikkels met als doel bloeddruk en hartslag te verhogen. Boosting wordt vooral toegepast bij gehandicapte sporters die een betere prestatie willen leveren. Het gaat dan vooral om sporters die vanwege hun handicap van zichzelf een lage bloeddruk hebben, bijvoorbeeld vanwege een hoge dwarslesie.

boosting als doping
Foto: Ed Uthman

Hoe gaat boosting?

Bij mensen zonder dwarslesie zullen bloeddruk en hartslag toenemen bij lichamelijke inspanning. Hiermee wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor meer zuurstof ter beschikking van de spieren komt. Het lichaam is daardoor in staat om gedurende langere tijd deze inspanning te verrichten.

Mensen met een hoge dwarslesie hebben vaak een lage bloeddruk en een lage hartslag. Bij hen zullen bloeddruk en hartslag vaak niet of nauwelijks toenemen bij lichamelijke inspanning. Heftige pijnprikkels kunnen wel dat effect geven. Sporters met een hoge dwarslesie die op topniveau willen presteren maken hiervan gebruik door hun eigen lichaam te beschadigen.

Er zijn voorbeelden van atleten met een dwarslesie die zichzelf elektrische schokken hebben toegediend. Ook hebben atleten met een dwarslesie bij zichzelf pijnprikkels in de urineblaas veroorzaakt. Zij doen dit door de urinekatheter – die ze dragen om te kunnen plassen – af te klemmen. Hierdoor kan geen urine afvloeien en zal de urineblaas steeds verder uitzetten.

Is het verboden?

Het Internationaal Paralympisch Committee heeft boosting in 1994 verboden. Desondanks zijn er aanwijzingen dat het nog steeds wordt gedaan. Op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 wordt gecontroleerd op boosting. Dit wordt gedaan door bij deelnemers met een hoge dwarslesie de bloeddruk te meten. Als de bovendruk (systolische bloeddruk) aanhoudend boven de 180 mmHg is gaat men ervan uit dat er sprake is van boosting. Dit kan voor de atleet tot gevolg hebben dat hij/zij wordt gediskwalificeerd.

Referenties en verder lezen

De Engelstalige Wikipedia-pagina geeft aanvullende informatie over dit onderwerp

Scroll naar boven