Ziekte van Ménière

Bijgewerkt op 24 oktober 2023

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière is een onschuldige maar vervelende aandoening van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. De aandoening leidt tot aanvallen van draaiduizeligheid, oorsuizen en/of slecht horen. De klachten komen in aanvallen en kunnen afwisselend voorkomen in beide oren. De ziekte van Meniere is een vervelende maar onschuldige ziekte. Je kunt er niet dood aan gaan.

De aandoening is genoemd naar de Franse arts Dr Prosper Ménière die de aandoening in 1861 voor het eerst beschreef.

ziekte van Ménière
Dr. Prosper Ménière – naamgever van de ziekte van Ménière

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland hebben ongeveer 15.000 mensen de ziekte van Ménière. De ziekte komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 40-60 jaar. De ziekte kan echter ook op andere leeftijden voorkomen; heel soms zelfs bij kinderen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van Ménière is niet precies bekend. De aandoening wordt mogelijk veroorzaakt door een teveel aan vocht in het binnenoor. Hoe dit precies ontstaat is niet bekend. Mogelijk is er een verband met virusinfecties. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een auto-immuunziekte.

Bij sommige mensen komt de ziekte van Ménière in de familie voor. Dat zou er op kunnen wijzen dat erfelijke aanleg een (geringe) rol speelt bij het onstaan van de ziekte.

Welke symptomen zijn er?

De symptomen komen in aanvallen. Tijdens deze aanvallen komen de volgende klachten in afwisselende mate voor:

De ziekte van Ménière komt in aanvallen. De periodes van duizeligheid kunnen enkele uren duren. In die periode kan een toenemend gehoorverlies optreden. Tijdens de aanvallen is er sprake van draaiduizeligheid. Periodes van veel aanvallen en van weinig aanvallen wisselen elkaar af. Daarnaast zijn er vaak gehoorstoornissen. Dit begint meestal aan één kant. Bij ongeveer de helft van de mensen breidt de aandoening op den duur uit naar het andere oor. De aanvallen worden vaak uitgelokt door stress.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen en eventueel aanvullend onderzoek door de KNO-arts. Aanvullend onderzoek naar het oor en binnenoor wordt vooral gedaan om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Aanvullend onderzoek kan bestaan uit:

  • audiogram – met dit onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies. Bij mensen met de ziekte van Meniere is er sprake van zogenaamd perceptief gehoorverlies.
  • spraakaudiogram – met dit onderzoek kan het verstaan van woorden worden getest. Bij mensen met de ziekte van Meniere is vaak sprake van een achteruitgang in het verstaan van woorden.
  • evenwichtsonderzoek / calorisch onderzoek

Wat is de behandeling?

Omdat de ziekte wordt veroorzaakt door ophoping van vocht in het binnenoor worden meestal geadviseerd om de hoeveelheid zout in het eten te beperken. Zout houdt namelijk vocht vast in het lichaam.

Verschillende geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven bij deze aandoening. Plasmiddelen omdat ze vocht afdrijven. Bij misselijkheid en braken kunnen andere geneesmiddelen worden voorgeschreven.

Wat is het beloop?

De ziekte van Ménière is een zeer vervelende ziekte die op verschilende vlakken het dagelijks functioneren kan beinvloeden. Sommige mensen raken erdoor in een isolement.

Synoniemen

syndroom van Meniere

Engelse term

Ménière’s disease


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met de ziekte van Ménière. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven