Wandelende nier

Bijgewerkt op 5 juli 2018

Wat is een wandelende nier?

Een wandelende nier is een nier die abnormaal beweeglijk is. Normaal zitten de nieren altijd op dezelfde plaats links en rechts, achter de buikholte, en ter hoogte van de onderste ribben. Een wandelende nier kan – door de zwaartekracht – naar beneden zakken.

wandelende nier
Wandelende nier (nefroptose)

Op de afbeelding hierboven is duidelijk te zien dat de rechter nier (links op de afbeelding) lager staat dan de linker nier. Het bloedvat dat vanaf de grote lichaamsslagader naar de rechter nier loopt (nierslagader) staat naar beneden geknikt.

De medische naam voor wandelende nier is ‘nefroptose’ of ‘nefroptosis’. Een wat oudere medische naam is ‘ren mobilis’. Andere namen voor een wandelende nier zijn ‘zwevende nier’, ‘zwerfnier’ of ‘hypermobiele nier’.

Bij wie komt het voor?

Een wandelende nier kan in principe bij iedereen voorkomen. Het wordt echter vaker gezien bij mensen met de volgende kenmerken of aandoeningen:

Welke klachten geeft een wandelende nier?

Bij sommige mensen geeft een wandelende nier geen klachten. Als dat wel zo is kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Pijn in de zij
  • Soms pijn in de buik
  • De klachten treden vooral op bij staan en (hard)lopen
  • De klachten worden in de loop van de dag erger

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als de klachten van de patiënt wijzen op een wandelende nier kan dit bevestigd worden met beeldvormend onderzoek. Hierbij is het van belang om de patiënt zowel in liggende als in zittende positie te zetten. Het komt regelmatig voor dat beide nieren in liggende positie gewoon op de juiste plaats zitten terwijl in zittende positie de wandelende nier lager staat.

Complicaties

Bij sommige mensen kan een wandelende nier leiden tot een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit kan gebeuren als de nierslagader door de bewegende nier in de verdrukking komt. De nier krijgt dan onvoldoende bloed. Het lichaam reageert hierop door de bloeddruk te verhogen.

Een andere complicatie is nierstuwing (hydronefrose). Door het afknikken van de urineleider kan de urine niet wegstromen vanuit de nier naar de blaas. De urine hoopt zich op in de nierkelken en er ontstaat nierstuwing.

Wat is de behandeling?

Wandelende nieren die aanhoudende klachten geven wordt geopereerd. Bij deze operatie wordt de nier vastgezet aan de iliopsoas-spier. Deze ingreep heet ‘nefropexie’. Tegenwoordig kan deze ingreep ook worden gedaan via een kijkoperatie. Dit heet ‘laparoscopische nefropexie’. Het voordeel van een kijkoperatie is dat deze minder ingrijpend is en daarom minder kans op complicaties geeft en de duur van de ziekenhuisopname korter is.

Engelse term

nephroptosis

ICD-10 code

N28.8

Synoniemen

nefroptose, nefroptosis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven