Voedselintolerantie

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie ontstaat een reactie van een lichaam bij het eten van een bepaald product. Hierbij gaat het lichaam reacties van ontstekingen vertonen. Bij een intolerantie kan een minimale hoeveelheid van het betreffende product zonder problemen worden verwerkt. Maar wanneer de grens van intolerantie is bereikt zal het lichaam hierop reageren. Deze reacties kunnen meteen optreden, maar ook nog gedurende de komende 72 uur. Een voedselintolerantie wordt vaak veroorzaakt doordat het betreffende ingrediënt niet meer op normale wijze in het lichaam verteerd kan worden.

Verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie

Een voedselintolerantie en een voedselallergie worden vaak als hetzelfde probleem gezien. Er zit echter tussen de twee reacties wel degelijk een verschil.

Het eerste verschil tussen de twee is dat bij een intolerantie de reactie van het lichaam een stuk langzamer optreedt. Bij een allergie treedt de lichamelijke reactie vrijwel meteen op. Een intolerantie wordt vaak veroorzaakt door producten die wij normaal gesproken dagelijks gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan melk of tarweproducten.

Bij een allergie kan een minimale hoeveelheid van een bepaald ingrediënt al zorgen voor een extreem heftige reactie. Bij een intolerantie daarentegen, kan het lichaam een kleine hoeveelheid wel verdragen. Een lichamelijke reactie treedt pas op bij hogere hoeveelheden van een bepaald voedingsmiddel. Daarnaast ontstaat een voedselintolerantie gelijkmatig.

De gevolgen van een intolerantie zijn in het begin minimaal, maar worden gedurende de tijd verstrijkt ernstiger. Bij een allergie treedt een reactie van het lichaam gelijk heftig op. Bij een intolerantie kunnen de klachten verdwijnen wanneer je het product gedurende lange tijd niet eet. Wanneer je het weer erg vaak gaat eten, kan de intolerantie echter wel terugkeren. Bij een allergie kunnen de klachten echter nooit verdwijnen. Wanneer je bij een allergie het allergeen compleet gaat vermijden, wordt de allergie juist erger. Wanneer je per ongeluk wel met allergeen in aanraking komt, zal deze reactie alleen maar heftiger worden.

Ook in het soort klachten zitten verschillen. Bij een allergie zijn het hele duidelijke symptomen, terwijl bij een intolerantie de symptomen erg uiteenlopend en onduidelijk kunnen zijn. Bovendien kan stress invloed hebben op de klachten van een intolerantie. Bij een allergie kan dit niet.

Symptomen voedselintolerantie

Wanneer je de tolerantiegrens overschrijdt, zullen er symptomen van voedselintolerantie optreden. De grenswaarde en symptomen zijn bij ieder mens anders. De klachten ontstaan vaak geleidelijk en pas na verloop van tijd merk je pas wat er eigenlijk aan de hand is. Over het algemeen zijn de klachten bij een intolerantie minder heftig dan bij een allergie. De meest voorkomende symptomen bij een intolerantie zijn:

Wat zijn de oorzaken?

Een voedselintolerantie kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Dit heeft alles te maken met een bepaalde verwerking van voedingsmiddelen in het lichaam. Een intolerantie kan veroorzaakt worden door:

  • Te kleine beschikbaarheid van een bepaald enzym. Bijvoorbeeld het enzym lactase dat in het lichaam zorgt voor de afbraak van lactose.
  • Te weinig transporteiwitten in het lichaam om bepaalde voedingsstoffen te vervoeren.
  • Kunstmatige toevoegingen aan producten en dan voornamelijk kleurstoffen.
  • Ingrediënten die van nature al in het product zitten.

De meeste intoleranties worden veroorzaakt door producten die wij dagelijks gebruiken. Bij kinderen worden de meeste intoleranties veroorzaakt door: vis, pinda’s, eieren, noten en melk. Bij volwassenen zijn dit net andere ingrediënten, namelijk: tarwe, pinda’s, soja, noten en schaaldieren.

Is het ernstig?

Een voedselintolerantie kan veel verschillende symptomen tot gevolg hebben. Sommige mensen vertonen slechts milde symptomen, maar een intolerantie kan ook heftige reacties veroorzaken die soms weleens levensbedreigend kunnen zijn. Wanneer je ervaart dat je een voedselintolerantie hebt, heb je de symptomen al ervaren en kan het eventueel al te laat zijn. In de meeste gevallen zijn de symptomen een leerproces om de fout niet nog eens te maken om het betreffende product te eten. Om slechte gevolgen te voorkomen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je intolerantie en om je voeding hierop aan te passen.

Wat is de behandeling?

In principe is er geen daadwerkelijke behandeling die een intolerantie kan genezen. Wanneer je de tolerantiegrens overschrijdt, zullen er weer symptomen van een intolerantie ontstaan. Wanneer je gedurende lange tijd het betreffende product vermijdt, kan de intolerantie tijdelijk verdwijnen. Echter, wanneer je het product wel weer in hoge mate gaat eten, komen de symptomen terug. De enige behandeling die er voor een voedselintolerantie bestaat is simpelweg leren leven met je intolerantie. Wanneer je weet wat de oorzaak is, is het vrij gemakkelijk om deze producten te vermijden. Stel een dieet voor jezelf op waar de producten waar je intolerant voor bent niet in voorkomen. Zorg er wel voor dat je de nodige voedingsstoffen uit deze producten haalt uit de overige producten die je wel zonder problemen kan eten.

Engelse vertaling

food intolerance


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 5 maart 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 5 maart 2017

Scroll naar boven