Syndroom van Guillain-Barré

Wat is het syndroom van Guillain-Barré?

Het syndroom van Guillain-Barré is een zeldzame aandoening van de zenuwen die wordt veroorzaakt doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de zenuwschede. De aandoening kan tot volledige verlamming leiden maar de klachten nemen meestal na enkele weken weer af. Het syndroom is genoemd naar de Franse neurologen Dr. Georges Guillain en Dr. Jean Alexandre Barré.

syndroom van Guillain-Barré
Dr. Georges Guillain (1876-1931)

Hoe vaak komt ‘t voor?

Het Guillain-Barré syndroom is zeldzaam. De aandoening komt jaarlijks in Nederland bij 250-300 mensen voor.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Guillain-Barré is een zogenaamde ‘autoimmuun ziekte’. Dat is een aandoening die ontstaat doordat afweerstoffen worden aangemaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam. De aandoening ontstaat meestal na een infectieziekte. De afweerstoffen die door het lichaam worden aangemaakt om de infectie te bestrijden richten zich tegen onderdelen van de zenuwen in het lichaam. Hierdoor raken de zenuwen beschadigd en ontstaan klachten.

Een bekend voorbeeld van een infectie die kan leiden tot het Guillain-Barré syndroom is een infectie van de darm door de Campylobacter-bacterie. Bij ongeveer 1 op de 5000 Campylobacter-infecties ontstaat dit syndroom.

Welke symptomen geeft het?

De ziekte kan tot de volgende klachten leiden:

Engelse term

Guillain-Barré syndrome

ICD10-code

G61.0

Verder lezen / Referenties

  • N Yuki, H-P Hartung, ‘Guillain–Barré Syndrome‘, gepubliceerd in New England Journal of Medicine van 14 juni 2012; 366: pagina’s 2294-2304.
Scroll naar boven