Slaaprimpels

Bijgewerkt op 22 juni 2017

Wat zijn slaaprimpels?

Slaaprimpels zijn rimpels die vooral in het gezicht voorkomen doordat we tijdens de slaap urenlang op één kant van ons gezicht liggen. Na jaren leidt dit tot rimpels die vaak – in tegenstelling tot ‘gewone’ rimpels – verticaal in plaats van horizontaal lopen. Soms is aan de ernst van de rimpeling zelfs te zien of iemand vooral op z’n linkerkant of op z’n rechterkant slaapt. Slaaprimpels ontstaan ook in het decolleté van vrouwen die op leeftijd komen.

slaaprimpels rond de ogen

Slaaprimpels zijn pas sinds 2012 onderwerp van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Sindsdien verschijnen met enige regelmaat artikelen over dit onderwerp in tijdschriften voor cosmetische en plastische chirurgie.

Hoe ontstaan slaaprimpels?

Slaaprimpels ontstaan door wrijving tussen de huid van het gezicht en de ondergrond waarop geslapen wordt, meestal een kussen.

slaaprimpels
wrijving op de huid tijdens de slaap (bron: EnVypillow.com)

Op de afbeelding hierboven is zichtbaar hoe de huid vervormt door de wrijving met een kussen. Voor deze afbeelding is een transparant kussen gebruikt waardoor het mogelijk was om een foto van onderen te maken. Door urenlang op een dergelijke manier op één kant van het gezicht te liggen ontstaan slaaprimpels.

Slaaprimpels decolleté

Behalve in het gezicht kunnen slaaprimpels ook bij vrouwen op de borstkas in het decolleté ontstaan.

slaaprimpels decolleté

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Vrijwel iedereen krijgt op den duur te maken met slaaprimpels. Deze rimpels komen echter vooral voor bij mensen die op hun zij of op hun buik slapen. Bij hen is de wrijving tussen gezicht en kussen namelijk het grootst. Mensen die op hun rug slapen krijgen dus minder snel of helemaal geen last van slaaprimpels.

Omdat de huid steeds minder elastisch wordt ontstaan slaaprimpels vaak op latere leeftijd, meestal bij mensen in de leeftijdsgroep van 40 jaar en ouder. Vrouwen hebben meer aanleg voor het krijgen van slaaprimpels dan mannen. Dat heeft te maken met de werking van vrouwelijke geslachtshormonen op de huid.

Jonge mensen kunnen ‘s ochtends bij het opstaan ook slaaprimpels hebben. Door de elasticiteit van de huid zullen bij hen de rimpels echter weer snel verdwijnen.

Wat kun je ertegen doen?

Als slaaprimpels eenmaal aanwezig zijn is het lastig om ze weg te krijgen. Ze zijn – in tegenstelling tot rimpels door fronsen – namelijk niet weg te spuiten met behulp van Botox. Opvullen is in principe wel mogelijk maar is slechts een tijdelijke oplossing.

Voorkomen van slaaprimpels

Slaaprimpels zijn wel te voorkomen. Niet met anti-rimpelcrèmes, maar door wrijving tussen gezicht en kussen zo veel mogelijk te beperken. Dit kan door slapen op de rug en met speciale kussens die de wrijving met de huid verminderen.

Slapen op de rug

Zoals eerder al aangegeven krijgen mensen die op hun rug slapen minder snel slaaprimpels. Veel mensen vinden het moeilijk om op hun rug in slaap te vallen. Of als ze al in slaap vallen worden ze snel weer wakker. Je kunt jezelf proberen te dwingen op je rug te slapen door kussens aan beide kanten van je hoofd te leggen. Maar zelfs dan eindigt men tijdens de slaap toch vaak op de zij of de buik. Het simpele advies om op de rug te gaan slapen is dus makkelijker gezegd dan gedaan.

Anti-rimpel kussens

Er zijn tegenwoordig speciale anti-rimpel kussens te koop die slaaprimpels tegengaan. Ze doen dit enerzijds door de wrijving tussen kussen en gezichtshuid te verminderen door gebruik te maken van speciale materialen. Een veel gebruikt materiaal is ‘memory foam’, oftewel schuim dat zich volledig vormt naar de huid. Anderzijds zijn sommige kussens zo gemaakt dat ze contact tussen de huid van de wangen en het kussen zo klein mogelijk maken.

Dergelijke kussens worden vaak verkocht onder de noemer ‘anti-rimpel kussens‘, ‘cosmetische kussens’ of ‘anti-aging kussens’.

Anti-rimpel beha’s

Om vorming van slaaprimpels in het decolleté tegen te gaan zijn speciale anti-rimpel beha’s te koop. Deze beha’s dienen nachts gedragen te worden.

Engelse vertaling

sleep wrinkles, sleep lines

Verder lezen / referenties

Een uitgebreid engelstalig artikel over slaaprimpels (‘sleep wrinkles’) werd in 2016 gepubliceerd in Aesthetic Surgery Journal:

  • G. Anson e.a., ‘Sleep Wrinkles: Facial Aging and Facial Distortion During Sleep’, Aesthetic Surgery Journal 2016, Volume 36(8): pagina’s 931-940.

Een ander interessant artikel over slaaprimpels werd gepubliceerd in 2012 in de (engelstalige) Journal of Cosmetic & Laser Therapy:

  • Poljsak B e.a. ‘The influence of the sleeping on the formation of facial wrinkles’, Journal of Cosmetic & Laser Therapy 2012 Jun;14(3): pagina’s 33-8

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 31 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven