MERS

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is MERS?

MERS is een ernstige vorm van longontsteking die wordt veroorzaakt door het MERS-virus en die voor het eerst is beschreven in 2012 in het Midden-Oosten, vooral in Saoedi-Arabië. In 2015 is de ziekte ook opgedoken in Zuid-Korea.

MERS staat voor ‘Middle East Respiratory Syndrome’.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland komt MERS niet of nauwelijks voor. Er bestaat altijd een risico dat iemand in het buitenland besmet raakt en de ziekte meebrengt naar Nederland. Een dergelijk geval is inmiddels gemeld in Den Haag waar in mei 2015 een patiënt met MERS in het ziekenhuis werd opgenomen. Deze persoon was in Saoedi-Arabië geweest en had naar alle waarschijnlijkheid daar de besmetting opgelopen.

Bij wie?

MERS komt vooral voor in landen in het Midden-Oosten. De ziekte heeft zich echter inmiddels verspreid naar andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico om de ziekte op te lopen.

Oorzaak MERS

MERS wordt veroorzaakt door besmetting met het MERS-virus. Dit virus komt oorspronkelijk bij dromedarissen voor. Door contact met dromedarissen kan het virus worden opgelopen.

MERS virus
MERS virus

Het MERS-virus is verwant aan het SARS-virus. Beide zijn zogenaamde coronavirussen.

Is het besmettelijk?

Ja. MERS is besmettelijk en kan dus van mens op mens worden overgedragen. Mensen die besmet zijn met het MERS-virus worden daarom geïsoleerd verpleegd. Mensen van wie wordt gedacht dat ze mogelijk besmet zijn met het MERS-virus worden vaak in quarantaine geplaatst om te voorkomen dat ze met niet-besmette personen in contact komen.

Symptomen MERS

Niet iedereen die besmet raakt krijgt klachten. Bij mensen die wel klachten krijgen kunnen onderstaande klachten voorkomen. Het percentage achter de klacht geeft een schatting van het aantal patiënten dat die betreffende klacht heeft (van de totale groep van mensen met klachten).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op een röntgenfoto van de longen worden meestal afwijkingen gezien die passen bij een longontsteking.

De diagnose kan worden bevestigd door het aantonen van DNA van het MERS-virus in opgehoest slijm of zogenaamde BAL-vloeistof.

De ziekte heeft een meldingsplicht. Dat betekent dat als de diagnose wordt gesteld dit zal moeten worden gemeld bij de GGD.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel dat speciaal tegen het MERS-virus is gericht. Wel worden vaak virusremmers als interferon en ribavirine gebruikt bij de behandeling.

Vaak is het nodig om patiënten met deze ziekte te beademen.

Omdat de ziekte besmettelijk is moeten patiënten in het ziekenhuis geïsoleerd verpleegd worden. Medisch personeel moet maatregelen nemen om besmetting te voorkomen.

Beloop en prognose

MERS is een zeer ernstige vorm van longontsteking die in ongeveer eenderde van de gevallen dodelijk is.

Referenties / verder lezen

Op de Engelstalige Wikipedia staat een uitgebreid artikel dat aan deze ziekte is gewijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven