Glasvochtbloeding

Wat is een glasvochtbloeding?

Een glasvochtbloeding is een aandoening waarbij er bloed zit in het glasvocht van het oog.

Hoe vaak komt het voor?

Per jaar wordt in Nederland de diagnose ‘glasvochtbloeding’ ongeveer 1.000 keer gesteld. Omdat kleine glasvochtbloedingen niet altijd worden opgemerkt zal het werkelijke aantal waarschijnlijk flink hoger liggen.

Wat is de oorzaak van een glasvochtbloeding?

Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van bloedingen in het glasvocht. De meest voorkomende oorzaak is suikerziekte. Bij mensen die al langere tijd suikerziekte hebben zijn de bloedvaten aangetast. Dat geldt ook voor de bloedvaatjes van het netvlies in het oog. Als reactie op het verslechteren van de bloedvaatjes gaat het netvlies nieuwe bloedvaatjes aanmaken. Deze bloedvaatjes groeien vaak ook het glasvocht in. Omdat deze bloedvaatjes vaak niet zo stevig zijn kunnen ze snel kapot gaan en een bloeding in het glasvocht van het oog veroorzaken. Suikerziekte is verantwoordelijke voor bijna de helft van alle glasvochtbloedingen.

Een andere oorzaak is een zogenaamde ‘achterste glasvochtloslating’. Dit is een aandoening die vooral bij ouderen voorkomt en waarbij het glasvocht los scheurt van het netvlies. Bij dit los scheuren kunnen kleine bloedvaatjes kapot gaan waardoor een bloeding in het glasvocht ontstaat. Ook bij een netvliesloslating kan bloed in het glasvocht komen.

Zeldzamere oorzaken voor een glasvochtbloeding zijn verwonding van het oog, afsluiting van de netvliesslagader, bijvoorbeeld door een bloedstolsel (trombose), en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Symptomen glasvochtbloeding

De belangrijkste klacht die optreedt bij een glasvochtbloeding is afname van het gezichtsvermogen. Daarnaast kan bloeding in het glasvocht ook leiden tot het vervormd zien van beelden (metamorfopsie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De oogarts kan de diagnose stellen door met een zogenaamde spleetlamp in het oog te kijken.

glasvochtbloeding
glasvochtbloeding

Glasvochtbloeding zoals te zien bij spleetlamponderzoek (© 2013 American Academy of Ophthalmology.)

Behandeling glasvochtbloeding

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In geval van een netvliesloslating zal deze meestal snel behandeld worden. Bij glasvochtbloedingen door suikerziekte wordt vaak eerst een aantal weken gewacht om te kijken of de bloeding vanzelf oplost. Als dat niet het geval is kan een operatie worden verricht waarbij het glasvocht in z’n geheel wordt verwijderd uit het oog. Een dergelijke operatie wordt vitrectomie genoemd.

Engelse term

vitreous hemorrhage


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 oktober 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2016

1 gedachte over “Glasvochtbloeding”

  1. Glasvochtbloeding kan ook komen door vasculitis in het oog. Ook dan krijg je neovasculatie (zoals bij suikerziekte) met alle gevolgen vandien.
    Bovendien is de behandeling vaak het dichtlaseren van de nieuwe vaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven