Galblaaspoliep

Bijgewerkt op 11 juni 2019

Wat is een galblaaspoliep?

Een galblaaspoliep is een goedaardige zwelling van het slijmvlies van de galblaas.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Galblaaspoliepen komen redelijk vaak voor. Geschat wordt dat jaarlijks in Nederland bij 5.000-6.000 mensen een poliep in de galblaas gevonden wordt. Vaak gaat het om een toevalsbevinding bij iemand die om een andere reden een echoscopie van de buik krijgt.

Symptomen galblaaspoliep

Galblaaspoliepen geven meestal geen klachten. Soms treedt een vervelend gevoel of pijn rechtsboven in de buik op. Galblaaspoliepen worden vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld als om een andere reden een echo van de buik wordt gemaakt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld met behulp van echoscopie. Met dit onderzoek is het eenvoudig om galblaaspoliepen in beeld te brengen. Zie foto hierboven. Het komt regelmatig voor dat een galblaaspoliep bij toeval wordt ontdekt als bij iemand een echoscopie van de buik wordt gemaakt vanwege een andere aandoening.

galblaaspoliep
Galblaaspoliep zichtbaar met echoscopie

Op de afbeelding hierboven het echoscopisch beeld van een poliep in de galblaas.

Welke complicaties kunnen optreden?

Heel soms kan een poliep ontaarden in een kwaadaardig gezwel. Dan ontstaat galblaaskanker. Over het algemeen geldt dat hoe groter de poliep is des te groter de kans op het ontstaan van galblaaskanker.

Behandeling galblaaspoliep

Meestal hoeven galblaaspoliepen niet te worden behandeld. Alleen als ze klachten geven of als de kans op ontaarding naar kanker hoog wordt ingeschat zal de galblaas verwijderd worden. Tegenwoordig gebeurt dat meestal via een kijkoperatie. Dat wordt een laparoscopische cholecystectomie genoemd.

De kans dat een galblaaspoliep kwaadaardig zal worden wordt groter geacht als de poliep groter dan 1 cm in doorsnede is en snel in grootte toeneemt.

Engelse vertaling

gallbladder polyp

ICD10-code

K82.4

Synoniemen

poliep galblaas, poliep in galblaas, galblaaspoliepen

7 gedachten over “Galblaaspoliep”

  1. Ik heb nu 3 jaar achter elkaar elk jaar een echo gehad als controle van een per toeval ontdekte poliep in de galblaas die blijkbaar elk jaar vroeger word
    Afgelopen maandag weer een echo gehad de 3 de dus. Heb laatste weken veel pijn wat ik nooit had en ni blijkt dat ie 2 x zo groot is en er nog 1 bij is gekomen.
    Mijn vraag is os een groeiende poliep in de galblaas kanker? Ik lees op veel plekken als ie boven de 1 cm is meestal wel….
    Die van mij is nu 8 Mm en bijna elk jaar 2 Mm gegroeid wat i houd dat die van mij volgend jaar 1 cm is.is iemand hier bekend mee???
    Ik ben alleenstaande jonge moeder van 4 kinderen en moet nog lang boor ze gezorgd worden wil graag de meeste informatie hebben.

    1. Wat ik van internet haal: Galblaaspoliepen downloaden richtlijn voor zakcomputer opslaan richtlijn Printen richtlijn

      Er wordt geadviseerd indien een galblaaspoliep < 10 mm een expectatief beleid te voeren en indien de galblaaspoliep ≥10 mm een cholecystectomie uit te voeren.

      Er wordt geadviseerd om in het geval van bijkomende risicofactoren, zoals primair scleroserende cholangitis (PSC), de indicatie tot cholecystectomie te stellen indien de galblaaspoliep ≥ 5 mm.

      De werkgroep is mening dat in geval van een expectatief beleid bij galblaaspoliepen een screeningsinterval van 12 maanden een redelijke periode is.

      De werkgroep is van mening dat het niet mogelijk is om op basis van wetenschappelijke argumenten een uitspraak te doen over de duur van follow-up bij galblaaspoliepen.

      De werkgroep is van mening dat bij een galblaaspoliep groter dan 15 mm een open cholecystectomie verricht moet worden. Bij een galblaaspoliep kleiner dan 15 mm zonder enige aanwijzing op maligniteit kan laparoscopische cholecystectomie overwogen worden.

      Op zn Nederlands: boven de 1cm heb je verhoogde KANS op kanker en dan gaan ze verwijderen. Daaronder houden ze het in de gaten maar wordt de operatie als zwaarder aangemerkt dan er mee blijven lopen.

  2. Ik heb ook al een tijd vage klachten. Door mn huisarts doorgestuurd voor een echo. Ze dacht galstenen want die konden de klachten ook veroorzaken. Echo gehad en blijk een kleine poliep te hebben in de galblaas. Die kon de klachten niet veroorzaken? Kreeg de keuze of een verwijzing naar mdl of over 3 maanden een nieuwe echo. Heb voor mdl gekozen maar ben wel benieuwd of ze het blijven checken. Eerlijk is eerlijk het hoort er niet dus zit er niet op te wachten dat het niet gecheckt word…

  3. kimberley pex

    Ik voelde het duidelijk. Dacht echt dat t de lever was. 2 Galblaaspoliepen ! shit !!! “U moet er langer mee rondlopen, zo iets ontstaat niet van de ene op de andere dag ” dat zei de zoveelste internist in t zoveelste ziekenhuis. Misselijk , vol gevoel, soms steken en vaak doffe pijn. Bij mn IBD , stoma, breuken , prolapsen enz enz enz doen ze er idd heel laconiek over. Ik hoorde exact t zelfde verhaal van ‘n vroeger buurmeisje van mij…….. ik weet dus nu echt dat niet alles eerlijk verteld wordt.

    1. Marie Antoinette

      Bij een slecht gevoel over uw behandeling kunt u een second opinion aanvragen via de zorgverzekering (wordt volledig vergoed) zoekt u op zorgkaart Nederland naar een MLD specialist met goede beoordelingen!!! Schrijf daar s.v.p. ook uw ervaringen met specialisten, per specialist en ziekenhuis, waardoor a.s. nieuwe patiënten gewaar-schuwd zijn!! Wij zijn naar België gegaan waar mijn man tot volle tevredenheid is behandeld: een groot verschil qua eerlijkheid en openheid en vooral duidelijkheid. Het is de moeite waard en vaak nog goedkoper ook dan hier……

  4. ‘Heel soms kan een poliep ontaarden in een kwaadaardig gezwel’, lees ik bovenstaand. ( er komt veel kanker voor in de familie, beide ouders verloren met een beginnend poliepje).
    Wat opvalt is dat artsen er vrij laconiek over doen. “Als ik bij deze co- assistente een echo maak, heeft zij waarschijnlijk ook een poliep en leverhemagioom zoals u. Controle is niet meer nodig want de poliep is het laatste jaar niet gegroeid en vage pijn kan niet gevoeld worden. En oh ja, die leverhemangioom zat er vorig jaar ook al, alleen toen niet gemeld”.
    Daar ging deze patient incl. Vage pijn en bovenstaand. Nog een keer, op verzoek van mij, toch nog een echo, daarna niet meer.
    Hoe stelt een arts in de VU gerust…….NIET dus!!!!

    1. kimberley pex

      Ja, héél vreemd allemaal. Wat wordt ons eigenlijk eerlijk en op tijd verteld ?? Waarom ga je nog voor ‘n echo of ‘n scan ?? M’n vertrouwen stond al bijna op t nulpunt, mar nu dus echt weg. ( 20 jaar met darmontstekingen , na 7 ziekenhuizen (!!!)de dikke darm eruit gehaald; VOL met littekens ! 5 mensen in de familie gestorven aan darmkanker) Boeit t artsen eigenlijk nog wel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven