Eosinofiele oesofagitis

Bijgewerkt op 20 juli 2023

Wat is eosinofiele oesofagitis?

Eosinofiele oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door overgevoeligheid tegen bepaalde voedingsmiddelen of andere stoffen. Het kenmerk van deze vorm van slokdarmontsteking is de aanwezigheid van zogenaamde eosinofiele granulocyten in de slokdarm. Dit zijn witte bloedcellen die vooral een rol spelen bij overgevoeligheidsreacties. Daarom wordt gedacht dat eosinofiele oesofagitis ontstaat door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Deze webpagina gaat over oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van eosinofiele oesofagitis.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze ziekte is nog niet helemaal opgehelderd. Hoogstwaarschijnlijk is er sprake van een overgevoeligheidsreactie (allergie) tegen bepaalde voedingsmiddelen. Het kan dan gaan om voedingsmiddelen als melk, eieren, graan, soja, pinda’s of schelpdieren. De overgevoeligheidsreactie leidt tot een ontsteking. Een ontsteking die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie trekt vaak witte bloedcellen aan van het type eosinofiele granulocyten. Het is dit type cellen waar de ziekte zijn naam aan ontleent.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Eosinofiele oesofagitis is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij zo’n 175 mensen vastgesteld. De aandoening kan zowel bij kinderen als volwassen mensen ontstaan en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Welke symptomen geeft het?

Kenmerkende klachten voor deze ziekte zijn:

  • voedsel passeert slecht / gevoel dat het voedsel blijft ‘hangen’ achter het borstbeen; mensen met deze aandoeningen kunnen hierdoor vaak maar kleine beetjes eten;
  • geen trek in eten;
  • braken;
  • opboeren van (onverteerd) voedsel;
  • zuurbranden

Kleine kinderen met deze aandoening eten vaak slecht en komen daardoor onvoldoende aan in gewicht. Soms blijft ook de lengtegroei achter bij die van leeftijdsgenootjes.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met een kijkonderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie). Hierbij worden afwijkingen gezien die passen bij ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm. Vaak zijn ook meerdere ringvormige vernauwingen van de slokdarm zichtbaar. Tijdens het slokdarmonderzoek zal een beetje weefsel uit een afwijkend stukje slokdarm worden genomen. Dit wordt een biopsie genoemd. Dit weefsel wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij worden veel witte bloedcellen (ontstekingscellen) van het type ‘eosinofiele granulocyten’ gezien.

De ringvormige vernauwingen die bij het slokdarmonderzoek worden gezien zijn vaak ook zichtbaar op een röntgenfoto van de slokdarm met contrastvloeistof wordt geslikt. Zie foto hieronder.

eosinofiele oesofagitis

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit vermijden van de voedinsstoffen die (mogelijk) verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de klachten.

Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals corticosteroïden, worden gegeven in de vorm van een gel. De gel zorgt ervoor dat het geneesmiddel langzaam de slokdarm passeert en zo ter plaatse van het ontstoken slokdarmslijmvlies kan werken.

Als er sprake is van ernstige vernauwing van de slokdarm kan de slokdarm tijdens een slokdarmonderzoek (oesofagoscopie) worden opgerekt.

Beloop en prognose

Eosinofiele oesofagitis kan soms leiden tot een vernauwing van de slokdarm (oesofagusstenose).

De levensverwachting wordt door deze ziekte niet verkort.

Synoniemen

allergische oesofagitis

Engelse term

eosinophilic esophagitis

ICD-10 code

K20 of K22.9

Verder lezen / Referenties

  • GT Furuta, DA Katzka, ‘Eosinophilic Esophagitis‘, gepubliceerd in New England Journal of Medicine van 22 oktober 2015; 373: pagina’s 1640-1648.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met eosinofiele oesofagitis.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven