Cholera

Bijgewerkt op 2 juli 2018

Wat is cholera?

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Je kunt cholera krijgen door inname van besmet voedsel en water.

Symptomen cholera

De ziekte leidt tot buikpijn met heftige diarree of waterdunne ontlasting. Hierdoor kan de patiënt veel vocht verliezen. Dit kan leiden tot uitdroging (dehydratie). Ook braken komt voor.

Hoe vaak komt het voor?

Cholera komt in Nederland zeer zelden voor. Als het voorkomt is het bij iemand die de ziekte in het buitenland heeft opgelopen.

De ziekte komt vooral voor in ontwikkelingslanden en in sommige delen van Oost-Europa.

Wat is de oorzaak?

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Deze bacterie komt voor in de ontlasting. De bacterie wordt overgedragen door inname van met ontlasting besmet voedsel of water.

Cholera is een besmettelijke aandoening waarbij de Vibrio-bacterie in de darmen voor diarree zorgt. Deze bacterie wordt via besmet water overgedragen, en dat betekent dat rauwe zeevis, of met vuil water gewassen salade, of zelfs een ijsblokje waarvan het water niet eerst is gekookt, cholera kan veroorzaken.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit voldoende vloeistof-inname, om het verlies middels diarree te compenseren (voeg dan wel ORS oral rehydration solution toe).

De dokter kan eventueel antibiotica voorschrijven om het genezingsproces iets versnellen.

Beloop

Na drie tot vijf dagen is de bacterie (door de veelvuldige diarree) uit de darmen verdwenen. De ziekte gaat dus vaak binnen een week over.

Soms kunnen complicaties ontstaan.

Complicaties

Door de hevige diarree en het braken kan snel uitdroging ontstaan. Als dit niet snel wordt behandeld kunnen patiënten binnen enkele dagen overlijden.

Prognose

Met goede hygiëne en simpele rehydratie-maatregelen is cholera voor westerlingen niet echt een ernstige ziekte meer te noemen.

Is het besmettelijk?

Cholera is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose cholera stellen moeten dit melden bij de GGD.

Scroll naar boven