Aangeboren vernauwing van de anus

Aangeboren vernauwing van de anus

In tegenstelling tot een verworven vernauwing van de anus komt een aangeboren vernauwing van de anus al bij de geboorte voor. Vaak wordt een vernauwing al bij de geboorte vastgesteld. Het gebeurt echter regelmatig dat de vernauwing na de geboorte niet direct ontdekt wordt. In dat geval kan dat op latere leeftijd tot klachten leiden.

De medische term voor aangeboren vernauwing van de anus is ‘congenitale anusstenose’.

Hoe vaak komt het voor?

Een aangeboren vernauwing van de anus komt regelmatig voor. Naar schatting zijn er in Nederland elk jaar 500 – 1000 baby’s bij wie deze diagnose wordt gesteld.

Welke symptomen geeft het?

Een aangeboren vernauwing van de anus kan tot de volgende klachten leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Na de geboorte wordt een baby helemaal nagekeken. De verloskundige of de arts zal de diagnose stellen door de anus te bekijken. Het is niet altijd mogelijk om een vernauwing direct te zien. Daarom zal vaak ook inwendig onderzoek worden gedaan. Op een röntgenfoto van de buik kan de dikke darm verwijd zijn.

Wat is de behandeling?

Een aangeboren anusvernauwing kan in eerste instantie worden behandeld met dilatatie. ‘Dilatatie’ betekent ‘verwijding’. In dit geval dus van de anus. Hiervoor zijn speciale sondes beschikbaar die in dikte toenemen.

Als dilatatie niet voldoende werkt kan de anusvernauwing met een operatie verholpen worden.

1 gedachte over “Aangeboren vernauwing van de anus”

  1. Niek van Zutphen

    De congenitale anusstenose als oorzaak van probleem bij ontlasting is een niet zo’n voor de hand liggende diagnose, zeker als het om ouderen gaat. De (huis-)arts gaat al snel uit van obstipatie met als remedie betere leef gewoontes. Zijn er op gevorderde leeftijd überhaupt nog remedies? Zo ja, kan ik de arts daar op wijzen. Naar welke specialist moet ik worden verwezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven