Waarom suiker zo slecht voor je is!

Geraffineerde suiker

Suiker wordt ook wel het ‘witte vergif’ genoemd en hoewel veel mensen dit misschien overdreven vinden, heeft het toch niet zomaar die naam. Geraffineerde suiker (de witte suiker) is gewoon niet goed voor je en het kan je gezondheid absoluut ten goede doen als je dat gaat vermijden. Waarom suiker zo slecht voor je is, wat de impact op je gezondheid is en hoe je dit kunt vervangen delen we in dit artikel met je.

Tegenwoordig zit overal suiker in

Suiker zit tegenwoordig overal in; niet alleen in zoete etenswaren zoals koekjes, snoep en chocolade, maar ook in pastasauzen, brood, chips en vleeswaren. In deze gaat het om geraffineerde suiker, de witte suiker. Doordat het geraffineerd wordt, wordt de suiker verwerkt tot de witte korrels en wordt het ontdaan van alle mineralen en vitamine die erin zaten. Echter zorgt dit ervoor dat het lichaam deze stof niet meer herkent en ook niet kan verwerken en afbreken. Het enige wat je dus binnenkrijgt is pure suiker zonder voedingswaarde maar wel rijk aan calorieën. Daarnaast zorgt suiker voor de enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel wat kan zorgen voor ‘vreetbuien’. En die wil je natuurlijk liever voorkomen!

Andere benamingen voor geraffineerde suiker

Het nadeel van suiker is dat het op ingrediëntenlijsten steeds anders vernoemd wordt. Handig om te weten is dat alle benamingen voor suiker eindigen op -ose.

  • Sacharose
  • Fructose
  • Lactose
  • Glucose
  • Maltose

Echter is dat niet het enige. De voedselindustrie doet hard haar best om ons als consument zo hard mogelijk voor de gek te houden. Omdat veel mensen tegenwoordig weten hoe ze suikers kunnen herkennen wordt er ook gebruik gemaakt van benamingen als:

  • Siroop
  • Stroop
  • Appelconcentraat
  • Karamel

Als je suiker volledig wil gaan vermijden is het dus belangrijk om de etiketten en ingrediëntenlijsten van producten goed door te lezen.

Waarom is het dan zo slecht voor je?

Afin, om tot de kern van dit artikel te komen: waarom is geraffineerde suiker nou zo slecht voor je? Dit heeft meerdere redenen en zoals ik in de intro al aangaf: het wordt niet voor niets het witte vergif genoemd.

Suiker heeft veel invloed op je immuunsysteem en kan het zuur/base evenwicht van het lichaam uit balans brengen. Dit heeft als gevolg dat je lichaam verzuurd raakt wat op den duur nare klachten kan geven, denk aan: pijnklachten, vermoeidheid, prikkelbaar, doffe huid of een verminderd immuunsysteem. Daarnaast kan het ziektes veroorzaken als diabetes en hart- en vaatziekten en kan het de veroudering versnellen.

Niet alleen lichamelijk heeft het een negatief effect, ook psychisch doet het z’n werking. Het is namelijk zo dat suiker zelfs invloed heeft op je emoties. Te veel suiker kan zorgen voor een onrustig of nerveus gevoel en kan op langere termijn zelfs zorgen voor concentratieproblemen. Ook de energie pieken en dalen kunnen een negatieve invloed hebben op de stemming; het ene moment voel je je heerlijk energiek en het andere moment lijkt het allemaal weer verdwenen te zijn.

Suiker heeft een verslavende werking!

Het lijkt misschien onschuldig, juist omdat geraffineerde suiker bijna overal in verwerkt wordt. Maar dit witte goedje werkt zelfs verslavend. Je herkent het vast wel: vanaf het eerste moment dat je suiker hebt gegeten op een dag, blijf je behoefte hebben aan suiker. Er is uit onderzoeken zelfs gebleken dat het gebruik van suiker, hetzelfde gebied van de hersenen beïnvloed als het gebruik van alcohol of drugs. Alle 3 de middelen triggeren het hormoon wat voor een fijn gevoel zorgt, namelijk serotonine.

Net zoals bij een alcohol- of drugsverslaving blijf je dus behoefte hebben aan dit middel wanneer het is uitgewerkt. Omdat je je na het gebruik van suiker eventjes heerlijk voelt door de serotonine die vrij komt, wil je dit effect blijven behouden. Met als gevolg dat je suiker zult blijven eten.

Afkicken van geraffineerde suiker

Het is dus belangrijk om af te kicken van suiker als je goed voor jezelf wil zorgen. Het is niet alleen onwijs belangrijk voor je gezondheid, het zal je ook helpen om wat extra kilo’s te verliezen. Als je wil afkicken is het belangrijk dit te doen op een manier die bij je past, je kunt ervoor kiezen om cold turkey in één keer te stoppen met het nuttigen van suiker. Maar je kunt ook besluiten om het iedere week een beetje af te bouwen.

Ben je er wel van bewust dat het ongeveer 4 weken duurt voordat je lichaam gewend is aan het feit dat het minder suiker binnen krijgt. Geef dus niet na 2 weken de moed op maar zet een paar weken door. Wanneer je dit doet zul je ervaren hoe bevrijdend het is om niet meer continu te hunkeren naar suiker.

Natuurlijke suikervervangers – hoe vervang je geraffineerde suiker?

Natuurlijke suikervervangers kunnen – zoals het woord het al zegt – als vervanger dienen als het gaat om geraffineerde suiker. Geraffineerde suiker kun je beter vermijden als je gezond wil leven en/of wil afvallen. Het is namelijk een killer voor je gezondheid! Daarom sommen we graag wat natuurlijke suikervervangers op en lichten we toe waarom deze producten beter voor je gezondheid zijn.

Natuurlijke suikervervangers Рwaarom zijn deze w̩l goed voor je?

Als het gaat om het vermijden van suiker zul je veel mensen horen zeggen dat iedere vorm van suiker hetzelfde is. Echter is dat niet helemaal waar. Het verschil met natuurlijke, ongeraffineerde suiker is dat de bron in zijn totaliteit bewaard is. Er zitten dus niet alleen maar suikers in het product, maar ook voedingsstoffen en mineralen die goed zijn voor het lichaam.

Het klopt dat ook deze suikers de bloedsuikerspiegel doen stijgen maar het verschil is dat dit langzamer gaat. Doordat het naast de suikers ook de juiste voedingsstoffen, mineralen en vezels bevat wordt de suiker langzaam opgenomen in het bloed en doet het lichaam er langer over om dit te verwerken. Door dit langere verwerkingsproces zul je ook minder last hebben van een ‘suikerdip’.

Voorbeelden van natuurlijke suikervervangers

De volgende producten zijn natuurlijke suikervervangers:

  • Kokosbloesemsuiker, verkrijgbaar in supermarkten en natuurwinkels / biologische winkels;
  • Dadels, zowel met als zonder pit verkrijgbaar in supermarkten en natuurwinkels. (let op: kijk altijd goed op de ingrediëntenlijst of er glucose of een andere zoetstof aan toe is gevoegd! Dadels zijn al zoet genoeg van zichzelf en anders ga je het doel voorbij);
  • Honing, deze kun je het beste biologisch kopen;
  • Ahornsiroop, tegenwoordig ook vaak in supermarkten verkrijgbaar.

Bereid zelf je zoete etenswaren

Wanneer je graag eens een koekje of cake wil eten kun je deze het beste zelf bereiden (met verantwoorde ingrediënten, niet met een kant-en-klaar bakmix). Door gebruik te maken van verantwoorde producten en natuurlijke suikers kun je je baksel toch redelijk gezond houden. Door zelfs je gezonde, zoete producten te maken voorkom je ook gemakkelijker dat je iets gaat eten met geraffineerde suikers. Zorg bijvoorbeeld dat je één keer per week een gezonde en verantwoorde cake bakt en vries het per 2 plakjes in. Zo heb je altijd een voorraadje in de vriezer! Je kunt er ook voor zorgen dat je een gevulde koekjes pot hebt met verantwoorde en zelfgebakken koekjes.

Door dit standaard te doen en geen producten met suiker meer in huis te halen maak je het voor jezelf een stuk makkelijker om geraffineerde suikers daadwerkelijk te vermijden. Daarnaast zijn de baksels vaak net zo lekker (al dan niet lekkerder) dan de kant-en-klaar producten uit de supermarkt én een stuk beter voor je gezondheid. Win-win!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven