Umeclidinium (Incruse)

Wat is umeclidinium (Incruse)?

Umeclidinium is een geneesmiddel tegen de longziekte COPD. Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Incruse. Incruse is beschikbaar als capsules voor gebruik in een speciale inhalator.

Incruse (umeclidinium) inhalator
Incruse inhalator

Umeclidinium wordt ook gebruikt in combinatie met het middel vilanterol in het geneesmiddel Ellipta 55/22.

Bij welke aandoeningen?

Incruse wordt gebruikt bij de behandeling van COPD. COPD staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Hoe werkt het?

Umeclidinium remt bepaalde stofjes – de zogenaamde muscarinereceptoren – die ervoor zorgen dat de spiertjes in de luchtwegen samentrekken. Door deze muscarinereceptoren te onderdrukken zullen deze spiertjes ontspannen. Hierdoor zullen de luchtwegen juist wijder worden. De patiënt kan dan beter ademen. De werking van het middel treedt binnen een half uur op en houdt 24 uur aan.

Welke dosering?

De dosering is eenmaal daags één inhalatie. Aangeraden wordt om de inhalatie van Incruse steeds op hetzelfde tijdstip van de dag te doen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook umeclidinium bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen en complicaties zijn gemeld:

Zijn er contra-indicaties?

Umeclidinium mag niet gebruikt worden door mensen met astma of bronchospasmen. Verder is voorzichtigheid geboden bij gebruik door mensen met ernstige hartritmestoornissen, ernstige leverfunctiestoornissen, urineretentie en mensen met nauwe kamerhoekglaucoom.

Gebruik tijdens zwangerschap

Het gebruik van umeclidinium tijdens zwangerschap wordt ontraden omdat er te weinig gegevens bekend zijn over eventuele schadelijke werking op het ongeboren kind. Bij dieren zijn zulde schadelijke effecten niet gevonden. De behandelend arts zal daarom in overleg met de patiënte moeten bepalen of de mogelijke risico’s van gebruik van het middel opwegen tegen mogelijke risico’s van niet gebruiken van het middel.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van dit Incruse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven