Octreotide

Wat is octreotide?

Octreotide is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij verschillende hormonale aandoeningen. Het middel wordt toegediend per injectie. Octreotide is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Sandoz (tegenwoordig onderdeel van Novartis). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Sandostatine. Tegenwoordig zijn er ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Sandostatine LAR is een langwerkende versie van het middel. Het wordt als depotinjectie toegediend.

Sandostatine (octreotide)
Sandostatine depotinjectie bevat octreotide

Octreotide Sandoz is bedoeld voor injectie onder de huid (subcutaan) of direct in de bloedbaan (intraveneus). Het is beschikbaar in verschillende sterktes: 0,05 mg/ml, 0,1 mg/ml, 0,2 mg/ml, en 0,5 mg/ml.

Hoe werkt het?

Octreotide bootst de werking van het het natuurlijke hormoon somatostatine na. Somatostatine remt de uitscheiding van groeihormoon door de hypofyse. Daarnaast worden ook andere stoffen door somatostatine geremd. De werking van octreotide is krachtiger en houdt langer aan dan die van het natuurlijke somatostatine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Octreotide wordt gebruikt bij de behandeling van neuro-endocriene tumoren. Dat zijn ‘hormonaal-actieve tumoren’: gezwellen die hormonen of hormoonachtige stoffen uitscheiden. Voorbeelden van dergelijke tumoren zijn:

Daarnaast kan het middel ook worden gebruikt ter verlaging van de druk in de poortader bij mensen met bloedende spataders van de slokdarm (oesofagusvarices). Ook wordt het gebruikt om complicaties te voorkomen na een operatie aan de alvleesklier.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan dit middel ook bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van de aandoening die behandeld wordt. Bij de meeste aandoeningen is de dosering 2-3x daags 0,05-0,1 mg. Dit geldt voor de injectie die onder de huid wordt geplaatst. Voor de depotvorm gelden hogere doseringen.

Verder lezen

Aanvullende informatie is te vinden op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 20 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven