Hemodialyse

Bijgewerkt op 15 januari 2020

Wat is hemodialyse?

Hemodialyse is een behandeling voor mensen met nierziekten. Bij mensen met nierziekten werken de nieren niet goed. Nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het bloed worden gehaald en via de urine worden uitgeplast. Hemodialyse is een behandeling die de werking van de nier overneemt door middel van een kunstnier. Dat is een apparaat dat het bloed zuivert van afvalstoffen.

Hemodialyse is een behandeling die langdurig en regelmatig moet worden gedaan. Meestal drie keer per week gedurende 3-4 uur. De behandeling kan niet zomaar gestopt worden omdat ophoping van afvalstoffen in het bloed dan op den duur dodelijk zal zijn. De enige manier om van hemodialyse af te komen is door een niertransplantatie of door over te gaan op andere technieken van nierspoelen, bijv. peritoneaaldialyse.

Hoe gaat een hemodialyse behandeling?

Deze behandeling vindt plaats in een gespecialiseerde dialyse-kliniek. Dialyse-klinieken zijn vaak in een groot ziekenhuis gevestigd, maar soms ook als aparte kliniek.

Om hemodialyse uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om makkelijk toegang te hebben tot de bloedbaan. Meestal wordt daarvoor een zogenaamde ‘shunt’ aangelegd. Dat betekent dat de patiënt door een vaatchirurg wordt geopereerd. De vaatchirurg zal – meestal in de arm – een slagader direct aansluiten op een ader. Zo ontstaat door de hoge druk in de slagader een groot bloedvat dat makkelijk aan te prikken is door de huid.

De behandeling begint met het aanprikken van de shunt door een dialyseverpleegkundige. Vervolgens wordt via een lijn het bloed vanuit de arm naar het dialyse-apparaat gevoerd. In het dialyse-apparaat vindt de zuivering van het bloed plaats. Dat gebeurt volgens een technisch principe dat ‘reverse osmose’ genoemd wordt. Het gezuiverde bloed wordt vervolgens via dezelfde lijn weer teruggeleid naar lichaam. Dit proces gaat zo’n 3-4 uur achter elkaar door.

Wat kan ik ervan verwachten?

Na een hemodialyse behandeling zal een nierpatiënt zich over het algemeen beter voelen. Afvalstoffen zijn uit het bloed verwijderd en overtollig vocht is uit het lichaam verwijderd. Dat laatste betekent dat ook eventuele zwellingen (‘oedemen’) minder zullen worden.

Welke bijwerkingen en complicaties kunnen optreden?

Complicaties zijn nadelige gevolgen die een ziekte met zich mee kan brengen. Ten eerste kan de shunt verstopt raken waardoor de toegang tot de bloedbaan belemmerd is. Daarnaast is bekend dat mensen die langdurig worden behandeld met hemodialyse een flink hogere kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Een heel zeldzame complicatie van hemodialyse is het optreden van bloedvergiftiging door het voorkomen van bacteriën in de dialysevloeistof.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven